Mainos

Kamerunilaisopiskelija selätti yliopiston ja krp:n rikoslaboratorion

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 35-vuotiaan kamerunilaisopiskelijan väärennyssyytteet jutussa, jossa oli kyse miehen korkeakoulututkintojen tunnustamisesta ja ajokortin aitoudesta.

Syytteen mukaan mies oli käyttänyt vääriä todistuksia harhauttaakseen opetushallitusta hyväksymään hänen tutkintonsa Yaounde-yliopistosta. Asiakirjojen mukaan hänellä oli alempi korkeakoulututkinto vuodelta 2003 ja ylempi vuodelta 2005.

Toisen syytteen mukaan mies oli esittänyt väärennetyn kamerunilaisen ajokortin saadakseen suomalaisen ajokortin autokoulua suorittamatta.

Väärät vai aidot?

Filosofian maisteri kiisti syytteet. Hän kertoi suorittaneensa tutkinnot ja myös saaneensa aidon ajokortin Kamerunissa.

Miehen tutkintotodistukset olivat herättäneet epäilyksiä opetushallituksessa, koska ne olivat väliaikaisia. Opetushallitus oli ottanut heti tammikuussa 2011 yhteyttä Yaounde-yliopistoon, mutta mitään vastausta ei ollut tullut. Huhtikuussa tutkinnot oli hyväksytty.

Marraskuussa 2011 yliopisto ilmoitti, etteivät tutkintotodistukset ole aitoja. Tämä oli keskeisin syyttäjän todiste.

Oikeudessa opiskelija selosti yksityiskohtaisesti opintojaan ja tuki kertomustaan valokuvilla, muun muassa valmistujaisistaan. Syytetty viittasi myös siihen, että jatko-opinnot Suomessa eivät olisi voineet sujua niin hyvin, jollei hänellä olisi asianmukaista koulutuspohjaa.

Miehen mukaan syy saattoi olla myös siinä, että hänen etu- ja sukunimensä olivat Kamerunin passissa väärin päin. Etunimi on sukunimen paikalla ja päinvastoin. Hän arveli, että tämä oli saattanut sotkea yliopiston tietojärjestelmiä.

Käräjäoikeus uskoi

Käräjäoikeus totesi, että nimisekaannus on mahdollista, eikä Yaounden yliopiston pitkä vastausaika herättänyt luottamusta sen tietojärjestelmien toimivuuteen.

Oikeus ei pitänyt myöskään mahdollisena sitä, että mies olisi selvinnyt varsin vaativista opinnoista Suomessa ilman asianmukaista laajaa teoreettista koulutuspohjaa.

Kun asia jäi epäselväksi, se ratkaistiin vastaajan eduksi. Väärennyksestä ei ollut näyttöä.

Krp nurin

Toinen haara nivoutui miehen ajokorttiin, josta syyttäjä esitti keskusrikospoliisin rikoslaboratorion lausunnon. Krp:n mukaan miehen esittämä asiakirja ei ollut painettu, vaan kopiokoneella tehty. Mitään turvatekijöitä siinä ei ollut.

Kamerunissa ajokortit eivät ole muoviläpysköjä, vaan niitä on pitkään kirjoitettu myös käsin.

Mies kertoi kadottaneensa alun perin 2003 saamansa ajokortin ja saanut sitten kaksoiskappaleen. Se vastasi hänen mukaansa alkuperäistä. Mies huomautti myös, että hänen passinsa on kirjoitettu käsin, eikä kukaan ole sitä edes väittänyt väärennökseksi.

Oikeussalissa mies esitti vielä Kamerunin liikenneministeriön todistuksen siitä, että hänelle oli myönnetty ajokortti.

Kun tämäkin jäi epäselväksi, oikeus hylkäsi syytteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.