Toim. Ari Malmberg Vieraana Ilkka Viitasalo
3 isohkoa tomaattia jokaiselle ruokailijalle
2-3 kpl silakkafileitä / tomaatti 1-2 anjovisfileetä / tomaatti. emmental-juustoa valkopippuria, suolaa piparjuuriraastetta
kaprista
ruokaöljyä
perunamuusia kananmunankeltuaisia
1. Poista silakkafileistä nahka.
2. Mausta fileet valkopippurilla ja ripauksella suolaa.
3. Leikkaa tomaatin "kärkipäähän" pyöreä aukko ja koverra lusikalla tomaatti ontoksi. Säästä sisus.
4. Valmista perunamuhennos.
5. Aseta koverretun tomaatin sisäseinämille ohuita emmental-lastuja. Sen jälkeen silakkafileet ja anjovisfileet ikäänkuin kierteiseksi torniksi.
6. Laita tornin sisään kapriksia ja hiukan anjovislientä.
7. Ripota päälle juustoraastetta.
8. Sekoita perunamuusiin 1-2 kananmunan keltuaista.
9. Voitele sopiva uunipannu öljyllä, asettele tomaatit keskelle ja pursota muusi ympärille.
10. Paista 200 asteessa kunnes muusi on hiukan ruskistunut (n. 20 min.). Älä paista liikaa, sillä tomaatit halkeavat helposti.
11. Tee tomaattien sisuksesta ja pipar- juuriraasteesta kastike. Mausta hiukan suolalla ja tarjoa kylmänä silakkatomaattien kera.
Kallion mummon silakkatomaatit
Kato sä tiädät kun pikkuskidit ei haluu skruudaa fisuu kun niisson ne ruadot. Nyt mä bamlaan teille miten mun mummu, siis mun fatsin mutsi, duunas silakka niin et se sai meidät skruudaan kalaa.