Kallion mummon silakkatomaatit 3.10.2000

Toim. Ari Malmberg Vieraana Ilkka Viitasalo

3 isohkoa tomaattia jokaiselle ruokailijalle
2-3 kpl silakkafileitä / tomaatti 1-2 anjovisfileetä / tomaatti. emmental-juustoa valkopippuria, suolaa piparjuuriraastetta
kaprista
ruokaöljyä
perunamuusia kananmunankeltuaisia

1. Poista silakkafileistä nahka.
2. Mausta fileet valkopippurilla ja ripauksella suolaa.
3. Leikkaa tomaatin "kärkipäähän" pyöreä aukko ja koverra lusikalla tomaatti ontoksi. Säästä sisus.
4. Valmista perunamuhennos.
5. Aseta koverretun tomaatin sisäseinämille ohuita emmental-lastuja. Sen jälkeen silakkafileet ja anjovisfileet ikäänkuin kierteiseksi torniksi.
6. Laita tornin sisään kapriksia ja hiukan anjovislientä.
7. Ripota päälle juustoraastetta.
8. Sekoita perunamuusiin 1-2 kananmunan keltuaista.
9. Voitele sopiva uunipannu öljyllä, asettele tomaatit keskelle ja pursota muusi ympärille.
10. Paista 200 asteessa kunnes muusi on hiukan ruskistunut (n. 20 min.). Älä paista liikaa, sillä tomaatit halkeavat helposti.
11. Tee tomaattien sisuksesta ja pipar- juuriraasteesta kastike. Mausta hiukan suolalla ja tarjoa kylmänä silakkatomaattien kera.

Kallion mummon silakkatomaatit

Kato sä tiädät kun pikkuskidit ei haluu skruudaa fisuu kun niisson ne ruadot. Nyt mä bamlaan teille miten mun mummu, siis mun fatsin mutsi, duunas silakka niin et se sai meidät skruudaan kalaa.

Se myi kato ite maitoo Kauppatorilla ja se tsennas ne kaikki fisumyyjät siäl kans. Ite ne asu Bärtsissä ja piti maitokauppaa tos Kirstinkadun ja neljännen linjan hörnillä. Mut se meni myymään maitoo siis kans Kauppatorille, vaikkei olis saanu kun se oli ite stadissa kirjoilla. Joo.

Ekaks mummu siis veti silakoista selkäruadot veks. Ja sitte nahat nii että jäi kapeita fileitä. Sit se otti tomaattei jota se oli kypsyttäny fönärillä sanomalehtipaprun sisässä. Nyt sun tarttee ostaa ne samat torilta valmiina, vaikkei se tiätysti oo sama, ei lähellekää!

Sit se veisti tomaateist siält kärkipualelta snadin viilun veks ja tyhjensi ne ontoks. Mut se ei stikannu sitä sisäpualta rodeen vaan otti sen talteen. Venaa vähä, mä kohta kerron mitä se duunas siitä.

Sit se otti jotain juustoo, mä sanosin et nyt tänään sä voit ottaa suamalaista mustaleima-emmentaalia ohuita skiivoja jollain juustoveitsellä. Se niinku vuaras ne tomaatit sisältäpäin niillä juustoilla.

Sit se pani snadisti sualaa ja jauho pippurii (tavallista valko- tai mustapippurii, ei se oo niin tärkeetä, mutta mikä on tärkeetä, niin se jauho lisäks kolme maustepippurii jokasta tomaattii kohti) ja ripotteli ne kaloille.

Sit silloli timjamii eli mäkimeiramii niinku kaikilla eukoilla sillo oli, se on sama kun tää oregaano nykysi. Se ripotteli sitä sinne tomaatin pohjalle ja sit se duunas niitä silakan fileitä niinku rinkuloiks sinne tomaattien sisään. Se tunki niitä sinne niin paljo kun mahtu. Jos sullon maustekalaa tai purkkianjovista niin laita pari suikaletta sitäkin messiin.

Sit siihe keskelle se duunas taas oregaanoo, juustoo ja snadisti sualaa päälle. Jos sä saat painajaisii oregaanost niin sä voit käyttää kapriksia. Tai molempia. Ja kaikki tomaatit uuniin jossain pannussa jossoli pohjalla vähä voita, nykysi sä voit käyttää ruakaöljyy tiätysti kun jokanen pelkää tota voita ja samalla ne saa kauheen dee-vitamiinipuutteen ja riisitaudin.

Sit jos sulla on sähköuuni nii paa se noin 200 asteeseen jo etukäteen. Tsiidaa siitä luukusta ettei se juusto pala karrelle ja se kestää jotain tollast yhden vartin nii se koko safka on kypsä. Sillaikaa sä duunaat perunoista muusii tai sitte uusii perunoita jos on, ja paat voita päälle ja tarjoot valkosista lautasista ja muista panna joku duuki pöytään nii ne kato funtsaa et sä oot jostain Tölikan kulttuuriperheestä tai joku pappi.

Ja mitävarte se säästi sen sisuksen siältä tomaatista? Kato se raasto piparjuurta ja sekotti sen kylmänä siihe tomaattimössöön haarukalla. Nyt sä voit sekottaa sen jollain vatkaimella tai mitä niitä ny on. Sit sä paat sen kauniiseen vatiin ja tuat sen pöytään kun skruudataan. Se on tosi stydii kamaa!

Toinen vaihtoehto on et sä sekotat mätitahnaa ja sen tomaattimössön ja tarjoot sitä vaikka paahtoleivän päällä. Tai sit molempii.

Ja miks se veisti tomaatit siältä kärkipualelta? No funtsaa ny vähä! Ne kato pysyy paljo paremmin pystyssä kun se tyvipuali on sellanen vähä kovero jo luannostaan. Niinku mäkin! Sano Stadin Stara.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja