Kalifornian maastopalot roihusivat ennätyssuuriksi: "Creek Fire on tähän mennessä aggressiivisin tulipalo, joka on täysin omaa luokkaansa"

Tulipalokiire! Tällaisella vauhdilla poliisit evakuoivat taloja Kaliforniassa – vartalokamera näyttää todellisen kiireen: ”Sinulla ei ole aikaa kantaa tavaroitasi!” 1:09
Katso myös video: Polisiin vartalokamera tallensi tilanteen, mistä käy hyvin ilmi Kalifornian palojen todellinen tilanne.

Kaliforniassa riehuvat maastopalot nousivat tänään osavaltion mittaushistorian suurimmiksi, sanoi pelastuslaitoksen lehdistöedustaja Lynne Tolmachoff. Yhteensä palot ovat levinneet jo yli 809 000 hehtaarin kokoiselle alueelle.

– Tämä on ehdottomasti ennätyssuuri määrä, emmekä ole vielä edes maastopalokauden lopussa, Tolmachoff sanoi.

Vuonna 2018 maastoa paloi yli 793 000 hehtaaria, mikä oli aiempi ennätys ennen tätä vuotta. Palojen laajuutta on mitattu vuodesta 1987 saakka.

Ainakin seitsemän ihmistä on tähän mennessä menehtynyt maastopaloissa ja 3 800 rakennusta tai muuta kohdetta on vaurioitunut.

Pelastuskoptereilla vaikeuksia laskeutua vankan savun vuoksi

Viranomaiset taistelivat tulipalojen sammuttamiseksi, ja liekkejä tukahduttamaan kutsuttiin tuhansia pelastustyöntekijöitä.

Muun muassa Fresnon kaupungissa useita kotitalouksia määrättiin evakkoon. Kymmeniä ihmisiä jäi jumiin alueelle palojen levittyä nopeasti, ja pelastustyöntekijät yrittivät pelastaa heitä helikoptereilla.

Koptereilla oli kuitenkin vaikeuksia laskeutua valtavan savun vuoksi.

– Pelastushelikoptereiden lentäminen savun lävitse on osoittanut haasteeksi koko päivän ajan, kertoi paikallisen paloaseman johtaja Tony Escobedo.

"Tähän mennessä aggressiivisin tulipalo"

Yksi suurimmista paloista, osavaltion pohjoisosassa palava Creek Fire, ei ollut pelastustyöntekijöiden hallinnassa. Vaikka aluetta ovat piinanneet useat maastopalot kuluneina vuosina, Creek Firea on kuvattu täysin omanlaisekseen paloksi.

– Creek Fire on tähän mennessä aggressiivisin tulipalo, joka on täysin omaa luokkaansa, kuvasi Sierra National -metsän metsävalvoja Dean Gould toimittajille.

Creek Firen lisäksi osavaltiossa riehuu monia muita maastopaloja.

Palojen sammutusta vaikeuttaa se, että alueella on ollut ennätysmäisen kuumaa. Woodland Hillsissa mitattiin sunnuntaina 49 asteen lämpötila, joka on Los Angelesin piirikunnan mittaushistorian korkein.

Lue myös:

    Uusimmat