Pohjois-Kalifornian Dixie-maastopalo osavaltion historian toiseksi pahin – paloalue jo Los Angelesia laajempi

Video paljastaa Dixie-maastopalon valtaisat tuhot – Greenvillen pikkukaupunki tuhoutui täysin 1:50
Video paljastaa Dixie-maastopalon valtaisat tuhot – Greenvillen pikkukaupunki tuhoutui täysin

Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosassa riehuva Dixie-maastopalo on jo osavaltion historian toiseksi laajin, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Tuli on tuhonnut lähes 190  000 hehtaaria maastoa, mikä on pinta-alaltaan laajempi kuin Yhdysvaltojen toiseksi suurimman kaupungin Los Angelesin pinta-ala.

Viranomaisten mukaan kolme ihmistä on kateissa paloalueella ja tuhannet ovat paenneet liekkejä kodeistaan. Osa kotinsa jättäneistä on löytänyt väliaikaisen majoituksen, mutta jotkut ovat päätyneet telttamajoitukseen. Palossa on tuhoutunut jo nelisensataa rakennusta.

Viikonloppuna Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom vieraili palaneessa, kultakauden historiallisessa Greenvillen kaivoskaupungissa, jossa asui muutama sata ihmistä. Hän kiitti puheessaan pelastushenkilöstöä ponnisteluistaan palon sammuttamiseksi, mutta lisäsi samalla, että viranomaisten on käytettävä tulevaisuudessa enemmän resursseja metsänhoitoon sekä maastopalojen ehkäisyyn.

Newsom huomautti, että kuivuus on lisääntynyt entisestään ja myös lämpötilat ovat nousseet. Lisäksi kuvernööri sanoi, että tosiasiat on tunnustettava ja maastopalot johtuvat ilmastonmuutoksesta.

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta jo ennestään kuivilla alueilla, joka puolestaan luo maastopaloille edulliset olosuhteet levitä hallitsemattomasti. Ilmastotutkimuksessa on havaittu, että korkeammat lämpötilat pitkittävät maastopalokautta ja lisäävät palojen määriä.

Palo sai alkunsa sähkölinjalle kaatuneesta puusta

Viime päivinä sammutustöitä on helpottanut tuulten heikkeneminen sekä korkeampi ilmankosteus, mutta samaan aikaan lähipäiville on ennustettu lämpötilan kohoamista 38 asteeseen paloalueella.

Palosta syntyvä runsas savu on vaikeuttanut myös sammutustyötä, kuten myös hankala maasto.

Pelastushenkilöstön arvion mukaan heinäkuun puolivälissä alkaneen palon sammuttamisessa kestää vielä ainakin kaksi viikkoa. Paloa on sammuttamassa yli 5  000 ihmistä.Palo sai viranomaistutkinnan mukaan alkunsa puun kaaduttua sähkölinjalla, josta lähteneet kipinät levisivät kuivaan maastoon.

Lue myös:

    Uusimmat