Hurrikaani Hilaryn tuomat sateet saavuttivat Meksikon ja Yhdysvallat – "Älkää erehtykö, tämä on hyvin vaarallinen"

Ilmastoraportti: Mahdollisuuksien ikkuna sulkeutumassa – vakavaa tilannetta analysoimassa ympäristötoimittaja 6:11
Katso video: Ympäristötoimittaja analysoi ilmastoraportin tuloksia, jotka kertovat vakavasta tilanteesta.

Hurrikaani Hilary on alkanut piiskata runsain satein sekä Kalifornian niemimaata Meksikossa että Yhdysvaltain lounaisosia. Hilarysta on tulossa ensimmäinen trooppinen myrsky eteläisessä Kaliforniassa 84 vuoteen.

Hilaryn luokitus on heikentynyt neljänneltä toiselle tasolle viisiportaisella asteikolla. Hirmumyrsky voi silti aiheuttaa laajaa vahinkoa, arvioi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Katastrofaaliset ja hengenvaaralliset tulvat ovat NHC:n arvion mukaan todennäköisiä.

Lauantai-iltapäivänä paikallista aikaa Hilaryn keskituulennopeus oli kovimmillaan 49 metriä sekunnissa, NHC kertoi.

Hurrikaanikeskuksen ennusteen mukaan myrskyn keskus liikkuu lähelle Kalifornian niemimaan rannikkoa, minkä jälkeen se kulkee Kalifornian osavaltion eteläosien halki sunnuntaina iltapäivällä ja illalla.

Hilaryn odotetaan heikkenevän trooppiseksi myrskyksi ennen eteläisen Kalifornian ja eteläisen Nevadan saavuttamista. Sadetta voi silti tulla NHC:n mukaan paikoin jopa 25 senttimetriä, ja odotettavissa on vaarallisia tai katastrofaalisia tulvia.

"Tämä on hyvin, hyvin vaarallinen myrsky"

Meksikoon iskee hurrikaaneja vuosittain sekä Tyyneltämereltä että Atlantilta. On kuitenkin harvinaista, että ne iskevät trooppisen myrskyn voimakkuudella Kalifornian osavaltioon.

Hilarysta on tulossa ensimmäinen eteläiseen Kaliforniaan iskevä trooppinen myrsky 84 vuoteen, kertovatuseatyhdysvaltalaismediat.

Myrskyn odotetaan ulottuvan koko eteläiseen Kaliforniaan, kertoo Los Angeles Times. Suureen osaan Kalifornian eteläosaa on julistettu myrskyn edellä hätätila.

Tulossa voi olla yksi pahimmista myrskyistä Kaliforniassa yli vuosikymmeneen, varoitti Kalifornian hätäpalveluista vastaavan viraston johtaja Nancy Ward.

– Älkää erehtykö, tämä on hyvin, hyvin vaarallinen ja huomattava myrsky, Ward sanoi lehdistötilaisuudessa lauantaina.

Meksikossa on lähetetty lähes 19  000 sotilasta osavaltioihin, joihin myrsky vaikuttaa eniten. Sähkökatkoihin on varauduttu sadoilla työntekijöillä ja ajoneuvoilla.

Myös Yhdysvalloissa hätätilavirasto Fema on lähettänyt työvoimaa alueille, joille myrskyn odotetaan iskevän.

Lue myös:

    Uusimmat