Mainos

Kalevan kisojen suurin säväyttäjä on maatilan tyttöjä ja tuleva maisteri – nähdään Berliinin EM-kisoissa: "Tulos oli ylläri"

8:33

Jyväskylän Kalevan kisojen suurimmasta yllätyksestä vastannut kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä on kotoisin pieneltä Varpaisjärveltä, Pohjois-Savosta.

Kuopion ja Iisalmen välimaastosta Varpaisjärveltä (kuuluu nykyisin Lapinlahteen) tulee Kalevan kisojen jättiyllättäjä Senja Mäkitörmä. Hän työnsi kuulaa lauantaina 16,95 voittaen Suomen mestaruuden.

Tuolla työnnöllä Mäkitörmä lunasti paikan Berliinin EM-kisoihin, teki parhaan työnnön Suomessa 19 vuoteen ja paransi omaa ennätystään peräti 90 sentillä.

– Kyllä näin pitkä työntö oli positiivinen yllätys! EM-raja oli haussa, mutta oli ylläri, että se meni noin reilusti yli, Mäkitörmä sanoo MTV Sportille.

– Hirveästi ei liikkunut mitään sillä hetkellä päässä. Helpotus tietenkin oli, kun viimeisissä mahdollisissa kisoissa EM-raja meni rikki.

Maatilat tuottavat yleisurheilutähtiä

Maatilat tuntuvat tällä hetkellä tuottavan suomalaiseen yleisurheiluun uusia tähtiä. Siinä missä kiekonheittäjä Helena Leveelahti on kotoisin maatilalta Virroilta, tulee Mäkitörmä varpaisjärveläiseltä maatilalta.

– Meillä on maitotila, Mäkitörmä kertoo.

– Omaa kuularinkiä ei kuitenkaan pihassa ollut, vaan urheilukentällä olen pyörinyt, Mäkitörmä lisää.

Varpaisjärvi oli aiemmin itsenäinen kunta, mutta nykyään se luokitellaan Lapinlahden taajamaksi. Kunnassa asui lakkautushetkellä 2900 ihmistä.

– Se on niin pieni paikka, että joukkueurheilulle ei ole sijaa. Pitäisi koko kylän lapset laittaa kasaan, että saisi joukkueen kasaan. Yleisurheilu oli kova sana, kun olin nuorempi.

– Olen työntänyt enemmän kuulaa 18-vuotiaasta asti. Aiemmin olen hypännyt pituuttakin, mutta heittolajit ovat olleet se oma juttuni, 24-vuotias kuulantyöntäjä kertoo.

Mäkitörmä on asunut viisi viime vuotta Helsingissä, sillä hän opiskelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

– Neljä vuotta olen opiskellut ja parin vuoden päästä pitäisi valmistua maisteriksi.

17 metriä? – "Ei ihan mahdoton"

Berliinin EM-kisoihin pääsyä Senja Mäkitörmä pitää ”huikeana asiana”.

– Parasta lähden tietenkin tekemään. Joku reilu 17 metriä vaadittaisiin finaalipaikkaan.

– Ei niitä liian monta ole, jotka pystyvät enkkaan arvokisoissa, mutta ei sitä muutakaan viitsi lähteä hakemaan, Mäkitörmä suunnittelee.

Viimeksi 17 metriin on Suomessa yltänyt nelinkertainen Suomen mestari Anna Rauhala, joka työnsi 17,04 kesällä 1999.

Miltä 17 metriä kuulostaa?

– Ei enää ihan mahdottomalta, kun 16,95 meni, vaikkei työntö ollut mikään täydellinen. Kyllä se voisi olla tehtävissä, Mäkitörmä kokee.

Berliinin EM-kisat alkavat 7. elokuuta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.