Mainos

Kalastuslain uudistus poiki lausuntojen vyöryn

Kalastuslain uudistus herättää suurta mielenkiintoa. Maa- ja metsätalousministeriöön on saapunut lähes 200 lausuntoa joulukuun alussa julkistetusta lakiesityksestä.

Ministeriössä ollaan tyytyväisiä, koska lausunnoissa on löydetty lakiesityksestä sekä korjattavaa että kiitettävää.

– Tuntuu, että yleiset periaatteet laista ymmärretään hyvin ja niitä kannatetaan. Joitakin yksityiskohtia halutaan muuttaa, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lakiesityksen mukaan jatkossa yhdellä 35 euron hintaisella kalastusluvalla saisi kalastaa koko maassa, tosin vain yhdellä vieheellä kerrallaan. Maksun joutuisivat maksamaan myös eläkeläiset.

– Erityisesti eläkeläisjärjestöjen lausunnoissa kritisoidaan maksua. Toisaalta monissa lausunnoissa todetaan, että uudistus on tasapuolisuuden vuoksi välttämätön, toteaa Kirjavainen.

Pykäliin ehdotetaan paljon muutoksia

Helsingin yliopisto on yksi lausunnon antajista..

– Kokonaisuutena lakiesitys on tyydyttävä, mutta siellä on yksityiskohtia, jotka olisin halunnut toisin. Olisi esimerkiksi pitänyt selkeämmin tuoda esiin, että kalakantojen hoidon lähtökohta on luonnon lisääntyminen eli hoidetaan kaloja muutenkin kuin istuttamalla. Sekin on iso puute, ettei lakiesityksessä ole kalojen alamittoja eikä rauhoitusaikoja. Ne on tarkoitus säätää asetuksella myöhemmin, listaa professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Monia lausunnonantajia huolestuttaa lakiesityksen pykälä 13.

Sen mukaan alueellinen ely-keskus voisi myöntää ammattikalastajille luvan kalastaa jollakin alueella ilman vesialueen omistajan lupaa. Teoriassa ammattikalastaja voisi siis tyhjentää mökkirannan kaloista eikä omistaja voisi asialle mitään. Ministeriön mukaan pelko on turha.

– Silloin on säännöstä tulkittu väärin, jos tyhjentämistapauksia tulee, koska pitää ottaa huomioon, ettei tule kohtuutonta haittaa muille vesistön käyttäjille. Ja myös kalakannan pitää kestää kalastus, tulkitsee Eija Kirjavainen.

Professori Lehtosen mielestä pykälässä on parantamisen varaa.

– Ely-keskus voi myöntää luvan ammattimaiseen kalastukseen, jos kalakanta on hyvässä kunnossa. Olisin toivonut selvät kriteerit, että miten kalakannan hyvä tila voidaan todeta.

Esitystä hiotaan vielä

Ministeriössä lakiesitystä vielä hiotaan lausuntojen pohjalta.

– Jokainen lausunnon antanut varmasti toivoo, että lakiesitys muuttuisi oman esityksen mukaiseksi. Me ministeriössä joudumme yhteensovittamaan erilaisia intressejä ja katsomaan lain tavoitteiden näkökulmasta. En osaa ennustaa, minkä verran esitys vielä muuttuu, pohtii Kirjavainen.

– Lausunnoissa on paljon vastakkaisia näkemyksiä. Olen kuitenkin toiveikas, että saataisiin pahimpia puutteita korjattua, kommentoi Lehtonen.

Esitys uudeksi kalastuslaiksi on tarkoitus saada eduskuntaan vielä tänä keväänä. Uuden lain toivotaan tulevan voimaan vuonna 2015.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.