Kala ui muotiin – ekologinen vaihtoehto nahalle?

Eksoottisen näköinen luksustuote voi syntyä kotimaisesta kalannahasta. Voidaanko kalannahasta saada eettinen, ekologinen ja edullinen muotimateriaali?

Krokotiilit, liskot ja käärmeet vilistävät muotiasusteissa vuosi toisensa jälkeen, mutta eksoottisten eläinten nahat herättävät kysymyksiä eettisyydestä ja ekologisuudesta. Suomuista materiaalia saadaan kuitenkin myös kalateollisuuden sivutuotteena.

Kalannahasta luodaan laukkuja, kenkiä ja koristeellisia yksityiskohtia enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Mielestäni kalan nahan käyttö on yleistymässä. Olen nähnyt sitä käytettävän esimerkiksi vaatteissa yksityiskohtina, muotisuunnittelija Riina Salmi kertoo.

Salmi on käyttänyt kalannahkaa muun muassa Burlesque Tsunami -merkkinsä sandaaleissa. Myös esimerkiksi kenkäsuunnittelija Emmi Malmström on ihastunut kalannahkaan.

Salmi on oikeilla linjoilla. Brittilehti The Guardian kertoi syksyllä kalannahan rantautuneen Pradan ja Diorin kaltaisten luksusbrändien asusteisiin. Laukkumerkki Lancelin laukkuja on saanut kalannahkaisina jo vuosia. Kala innostaa perinteisten brändien lisäksi ennen kaikkea Salmen kaltaisia nuoren polven suunnittelijoita, joita kiinnostaa materiaalien ekologinen ja eettinen tausta.

Eettistä ja ekologista?

– Metodi valmistaa nahkaa kalasta on ollut olemassa jo kauan. Ennen sitä ovat käyttäneet yleisimmin köyhät ihmiset, kertoo tanskalaisen Sustainia -ajatushautomon edustaja Laura StormThe Guardianin haastattelussa.

Nykyisin kalannahkatuotteet ovat hintavia, mikä johtunee myös pienestä tuotantokapasiteetista. Lihateollisuus ja sitä kautta nahantuotanto kuormittavat ympäristöä. Mikäli kalannahka kasvaisi valtavirtamuodin materiaaliksi, voisi se olla ekologisempi ja kenties edullisempikin vaihtoehto perinteiselle nahalle. Lisäksi se voisi luoda työpaikkoja, ehkä myös Suomeen.

Aivan yksioikoisesti ekologisemmasta materiaalista ei silti ole kyse. Jotta kalanhaju saadaan pois, vaatii kalannahan käsittely kärsivällisyyttä. Laajempi kalannahkateollisuus saattaisikin osaltaan kuormittaa luontoa monimutkaisen parkitsemisprosessin takia. Käsilaukuille on lisäksi kilpailijoita: kalannahkaa hyödynnetään myös kalankasvattamoissa eläinten ravintona, joten täysin turhista hukkapaloista ei ole kysymys.



Kalannahkoja valmistava islantilainen Atlantic Leather mainostaa verkkosivuilla kalannahan olevan yllättävän vahva materiaali ja pesevän muut nahat kirkkaasti ekologisuudessaan. Atlantic Leather kertoo käyttävänsä ruokateollisuuden ylijäämämateriaalia ja hyödyntävänsä vaativassa parkitsemisprosessissa Islannin geotermisiä etuja: tarvittava kuuma vesi saadaan luonnollisesti kuumista lähteistä.

Vaikka nahat näyttävät eksoottisilta, ovat ne peräisin vahvoista kalakannoista, kuten turskasta, lohesta ja merikissasta. Muualla käytetään toisenlaisia lajeja: esimerkiksi Chanel on valmistanut laukkuja keihäsrauskun nahasta, ja Givenchyn mallistoissa on nähty Amazonilla elävän arapaiman eli pirarucun nahasta tehtyjä asusteita.

Kansanperinne käyttöön

Riina Salmen mukaan kalannahka on yhtä käyttökelpoista kuin muukin nahka, vaikka se reagoikin liiman kanssa hieman eri tavalla ja voi olla haasteellista ommeltavaa. Itse hän tutustui kalan nahan käyttöön Tallinnassa Estonian Academy of Artsissa, mutta Suomessa kalannahan parkitseminen on ollut katoavaa kansanperinnettä.

Viime vuonna päättyneessä Maaseudun Sivistysliiton POUKAMA -hankkeessa pyrittiin elvyttämään kalannahan parkitsemistaitoa. Kenties tulevaisuudessa kotimainen kala ui kansainvälisille catwalkeille asti.

Lähteet The Guardian, Poukama.paikantuntu.fi, AtlanticLeather.is

Lue myös:

    Uusimmat