Kaksoiskansalaisuus pois suomenvenäläisiltä myös takautuvasti? Alexander Stubbilta myönteinen kanta IS:n vaalitentissä

Pitääkö Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuudet lakkauttaa myös takautuvasti? Neljä presidenttiehdokasta otti IS:n tentissä myönteisen kannan.

Kaikki presidenttiehdokkaat paitsi Li Andersson (vas.) ja Jutta Urpilainen (sd.) kannattavat Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden lakkauttamista, kun kyse on tulevista kaksoiskansalaisista.

Asiasta kysyttiin Ilta-Sanomien presidentinvaalitentissä.

Ehdokkaista neljä oli sitä mieltä, että kaksoiskansalaisuudet pitäisi lakkauttaa myös takautuvasti, siis nykyisiltäkin kaksoiskansalaisilta. 

Tämän kannan ottivat Alexander Stubb (kok.), Jussi Halla-aho (ps.), Sari Essayah (kd.) ja Harry Harkimo (liik.).

Pitkässä juoksussa meidän pitää avata tämä keskustelu, koska yksi Putinin ydinviesteistä on kylmä. Hän on valmis puolustamaan oman maan kansalaisia myös rajojensa ulkopuolella. Silloin meidän täytyy löytää jonkinnäköinen järjestelmä, jolloin tämä turvallisuusuhka ei toteudu, Stubb sanoi.

Kaksoiskansalaisuus muodostaa riskin paitsi suomalaiselle yhteiskunnalle, myös näille ihmisille itselleen. Venäjä ei häikäile yhtään käyttääkseen erilaista painostusta omia kaksoiskansalaisiaan kohtaan, Essayah kommentoi.

Suomella ei ole minkäänlaista kansainvälisoikeudellista velvoitetta sallia kaksoiskansalaisuutta kenellekään. Venäläisten tapauksessa se lisäksi muodostaa akuutin turvallisuusuhan, Halla-aho totesi.

Pekka Haavisto (valitsijayhdistys, vihr.) huomautti, etteivät kaikki kaksoiskansalaiset ole sitä omasta tahdostaan. Venäjän suurlähetystöön toimitettuja pyyntöjä Venäjän kansalaisuudesta luopumisesta ei ole aina käsitelty.

Li Andersson (vas.) puolestaan varoitti luomasta kuvaa siitä, että venäjänkieliset itsessään olisivat turvallisuusuhka Suomelle.

MTV Uutiset Live arvioi jokaisen presidenttiehdokkaan:

MTV Uutiset Live arvioi jokaisen presidenttiehdokkaan 7:19

Lue myös:

    Uusimmat