Kaksi vuotta sitten kuollut mies haastettiin oikeuteen – itsensä Äiti Teresan puolustama jesuiittapappi hyväksikäytti poikaa yli 1 000 kertaa ympäri maailmaa

9:06
Katolisen kirkon skandaaleja käsiteltiin MTV Uutiset Livessä helmikuussa 2019.

Hyväksikäyttö alkoi, kun Robert J. Goldberg oli 11-vuotias ja jatkui aikuisikään asti.

Vuonna 2017 vankilassa kuollut, ympäri maailmaa kiertänyt jesuiittapappi Donald J. McGuire on haastettu oikeuteen Kaliforniassa, uutisoi New York Post.

Maguire, jolla oli yhteyksiä myös Äiti Teresaan, kärsi vankilassa 25 vuoden vankeustuomiota lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uuden syytteen takana on nyt 61-vuotias Robert J. Goldberg, jonka mukaan McGuire käytti häntä seksuaalisesti hyväksi yli tuhat kertaa eri puolilla maailmaa.

Seksuaalinen ja psykologinen hyväksikäyttö alkoi, kun Goldberg oli 11-vuotias ja jatkui aikuisikään asti. Goldberg työskenteli McGuiren avustajana.

Robert J. Goldberg kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa New York Postin mukaan pysyneensä osana jesuiittayhteisöä lähes 40 vuoden ajan.

Goldberg tarjoutui jopa todistamaan pappi Maguirea vastaan käydyissä oikeudenkäynneissä Wisconsinin ja Illinoisin osavaltioissa.

Viime maanantaina nostetussa syytteessä ei mainita syytettyjen nimiä, mutta Goldbergin asianajajien mukaan osallisia ovat muun muassa Yhdysvaltojen jesuiittayhteisö sekä yhteisön Vatikaanissa toimiva johto.

Syytteen mukaan katolisen kirkon johto on Goldbergin väitetyn hyväksikäyttöajanjakson aikana tiennyt pappi McGuirea vastaan nostetuista useista hyväksikäyttösyytteistä. Kirkkoa syytetään McGuiren tekojen peittelystä.

Kuudella mantereella toimiva veljeskunta

Donald J. McGuire oli hyväksikäyttöepäilysten kohteena ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla. Tuolloin McGuire eli Euroopassa ja katolisen kirkon edustajat Saksassa ja Itävallassa tekivät hälyttäviä huomioita McGuiren käytöksestä nuoria poikia kohtaan.

Epäilyksiä esitettiin vuosikymmenten saatossa lisää, mutta McGuire pysyi papinvirassaan 40 vuotta.

Vuonna 1994 Äiti Teresa kirjoitti kirjeen, jossa hän ilmaisi tukensa ja luottamuksensa McGuirelle. Äiti Teresa sanoi kirjeessä pitävänsä syytöksiä McGuirea kohtaan valheellisina.

Vuoden 2018 lopulla Yhdysvalloissa uutisoitiin, että lähes 700 katolisen papiston jäsentä syytetään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjänvirasto kritisoi kirkon tapaa käsitellä hyväksikäyttösyytöksiä. Tutkinnassa ilmeni puutoksia, ja usein tapauksista ei ilmoitettu viranomaisille.

Jesuiittaveljeskunta on suurin nykyisen katolisen kirkon sääntökunnista. Se toimii kuudella mantereella 127 maassa. Jesuiittaveljeskunnassa on yli 20 000 jäsentä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja