Kaksi sai ehdollista vankeutta ratsastuskoulun hevosten huonojen oltavien vuoksi

Espoolaisen ratsastuskoulun eläinten huonot oltavat johtivat siihen, että oikeus tuomitsi kahdelle vastuuhenkilölle ehdollista vankeutta eläinsuojelurikoksesta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kahdelle naiselle neljän kuukauden ehdolliset vankeustuomiot Etelä-Espoon ratsastuskoulun toiminnasta. Teot ajoittuvat vuosille 2016–2019.

Alun perin syyttäjä vaati vastuuhenkilöille vähintään vuoden vankeusrangaistusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja pysyvää eläintenpitokieltoa. Toisin kuin syyttäjä esitti, molemmille tuomituille määrättiin määräaikainen, vuoteen 2025 saakka jatkuva eläintenpitokielto, joka koskee vain hevosia.

Oikeus: Hevosten tilat liian pienet

Etelä-Espoon ratsastuskoulun eläintenhoitoa puitiin käräjäoikeudessa loppuvuonna 2021. Syyttäjä vaati naisille rangaistusta muun muassa siitä, että kymmenten hevosten pitopaikat olivat heikosti hoidettuja.

Käräjäoikeus katsoi, että koulun hevosia oli toistuvasti pidetty liian pienissä karsinoissa. Oikeus arvioi myös, että yksi kantavana ollut suomenhevostamma oli vuonna 2018 heikosti ravittu ja muutenkin hoidettu huonosti. Käräjäoikeus antoi painoarvoa kirjallisten tarkastuskertomusten lisäksi myös todistajien, kuten eläinlääkäreiden, lausunnoille eläinten oloista.

Molemmat syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Lisäksi he kiistivät, että olisivat olleet vastuussa hevosten hoidosta. Oikeus arvioi heidät kuitenkin vastuullisiksi hevosista. Toinen naisista sai tuomion myös jackrussellinterriereiden epäasiallisesta hoidosta.

Käräjäoikeus arvioi, että eläinten laiminlyönti johtui osin huonosta taloustilanteesta ja vanhoista tiloista. Lisäksi oikeus huomioi, että ratsastuskoululla oli korjattu joitain puutteita eikä eläimiä laiminlyöty kokonaan. Muun muassa näiden syiden vuoksi oikeus katsoi, että eläinsuojelurikos ei ollut törkeä.

Ratsastuskoulu ei ole enää toiminnassa.

"Katsottiin, että kuka ihme ajaa Turuntiellä hevosella!"– näin poliisi kuvailee poikkeuksellista takaa-ajoa 3:36
Poikkeuksellinen video: Poliisiauto ajoi hevosta takaa – "Katsottiin, että kuka ihme ajaa Turuntiellä hevosella!" Video ei liity ratsastuskoulun tapaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat