Kaivinkoneen kauha osui sodanaikaiseen lentopommiin rakennustyömaalla Porvoossa

Puolustusvoimat on hävittänyt tänään Santahaminassa Helsingissä toisen maailmansodan aikaisen lentopommin. Pommi oli löytynyt rakennustyömaalta Porvoosta eilen. 

Kaartin jääkärirykmentin majuri Petteri Viitanen kertoo, että syvälle savimaahan hautautuneen lentopommin oli löytänyt kaivinkoneen kuljettaja, jonka työkoneen kauha oli kauhaissut pommin pinnalle porvoolaisella rakennusmaalla.

Teoriassa vanha lentopommi voi Viitasen mukaan räjähtää vieläkin, mutta tämä 50-kilonen pommi oli vioittunut pudotessaan toimintakelvottomaksi.

– Tämän neuvostoliittolaisen lentopommin kärki oli katkennut pommin putoamisvaiheessa, eli sen sytytinosa oli mennyt rikki ja jäljellä oli vain räjähdysaineosa. Sen räjähtäminen olisi ollut siis hyvin epätodennäköistä. Jos se olisi ollut ehjä, niin olisi voinut käydä.

Hyvin säilyneen lentopommin voi tunnistaa jopa maallikko

Viitasen mukaan hyvin säilynyt lentopommi on helppo tunnistaa.

– Tämä kyseinen pommi oli säilynyt savimaassa yllättävän hyvässä kunnossa, eli vaikka se ruoteessa olikin, siitä on erottanut kyllä välittömästi maallikkokin, että kyseessä on lentopommi. 

Pommin tuhoaminen onnistui Viitasen mukaan hyvin, eikä pelättyä kovaäänistä räjähdystäkään kuultu. Räjäytyksestä ei myöskään aiheutunut vaaraa ympäristölle.

Lentopommeja löytyy muita sotilasräjähteitä harvemmin

Puolustusvoimat hävittää säännöllisesti sodan ajan räjähteitä ja antaa virka-apua poliisille räjähteiden tunnistamiseen.

Viitasen mukaan yksin Kaartin jääkärirykmentissä tuhotaan vuosittain 50–70 erilaista sotilasräjähdettä. Lentopommeja löytyy huomattavasti harvemmin, etenkään etelästä. 

– Maastolöydöt ovat muuta maata yleisempiä esimerkiksi Kainuussa, jossa oli Suomen puolellakin toisen maailmansodan aikaan enemmän taisteluita. 

1:02
Puolassa sukeltajat yrittävät purkaa toisen maailmansodan aikasta räjähtämätöntä pommia vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja