Kaisa Mäkäräinen vaihtoi kilpaladut tv-töihin – viimeistä kisaa ei kuitenkaan välttämättä olla nähty

9:18
Videolla Kaisa Mäkäräisen uran päätös.

15 vuotta, 431 maailmancup-kisaa ja 82 arvokilpailukisaa. Kaisa Mäkäräinen, 37, kiersi niin kehoa kuin hermoja raastavaa lajiaan ampumahiihtoa maailman huipulla pitkään, mutta nyt meno on rauhaisampaa. Uuden oppimista, toki, Ylen Urheilustudion tv-tiimissä.

–  Kun Ylestä kysyivät keväällä, sanoin etten halua kommentoida. En halua seurata urheilijoiden ja joukkueiden tekemistä niin tarkasti, kuin kommentaattorin pitäisi. Saan olla edelleen kaveri heille, Mäkäräinen naurahtaa.

–  Mutta teen inserttejä ja lajiin liittyviä asioita, joista katsoja saa ehkä uutta tietoa. Mitä enemmän tietää, sitä paremmin se koukuttaa katsojia.

Mäkäräinen jos kuka todellakin tietää mistä puhuu tv-ruudussa. Yle-kisadebyytti viime viikonlopun maailmancup-avauksessa Kontiolahdella mietitytti silti, totta kai. Mutta hyvin kaikki meni.

–  Nyt syksyllä ja jo keväälläkin mietin, että voi tulla tunteenpurkauksia kun kausi alkaa eikä itse ole mukana. Mutta aika rauhallisesti se meni. Siitä oli varmaan apua kun oli noita töitä, jos olisi vain pelkkänä katsojana seurannut niin fiilikset olisivat voineet olla toisenlaiset.

–  Välillä toki tuntuu, että on hirveä kiire, Mäkäräinen myhäilee vielä uudesta roolistaan, viitaten hyvin rajatussa ajassa tehtäviin livekommentteihin.

Ylös ja alas - muttei kuitenkaan enää huipulle

Pitkän aktiiviuran päättäminen on harvalle urheilijalle helppo. Mäkäräiselläkin "fiilikset ovat kulkeneet ylös ja alas", mutta loppujen lopuksi ampumahiihtokuningatar on kuitenkin ”voinut hyvin”.

–  Kesä ja syksy ovat olleet kivat. Ehkä tässä on rauhoittunut, Mäkäräinen summaa.

Urheilua ei pois tietenkään saa. Mäkäräinen kahmi syksyllä kultamitaleita ampumajuoksun SM-kisoista, ja Kontiolahden tutuilla laduilla hän viihtyy maailmancupin päivinäkin.

–  Syksyn muutamissa kisoissa oli kiva laittaa lappu rintaan pienemmällä stressillä, mutta jalka kuitenkin kilpaurheilun puolella. Siinä huomasi, että pystyy ottamaan rennommin. Kilpailemaan itsensä kanssa, ei muita vastaan.

Kunto ei siis ole kadonnut, eikä liikkumista rakastavalla katoakaan. Ja kuten niin monen rakastetun, lopettaneen urheilijan kohdalla, myös Mäkäräisen huhuillaan harkitsevan paluuta leipälajin pariin. Ihan korkeimmalla tasolla kaudeksi 2021–22, kertoi Iltalehti hiljattain viitaten "kuiskintaan kulisseissa".

–  En tajua, mistä näitä revitään. Ei siinä (paluussa) ole mitään perää. Minulla ei ole minkäänlaisia ajatuksia siitä, että palaisin, Mäkäräinen paaluttaa.

–  Tämän ikäisenä ei ole syytä jäädä vuodeksi pois, jos ei ole lasta tai muuta syytä. Pidän itseäni sen verran fiksuna, että jos 37-vuotiaana lopettaa, niin paluuta ei tehdä 38- tai 39-vuotiaana. Totta kai keväällä mietti moneen kertaan, että oliko lopettamispäätös oikea. Mutta joka kerta päätyi siihen, että oli. Sain olla 15 vuotta tässä arjessa, se on hirveän pitkä aika.

Viimeistä ampumahiihtokisaansa ei Mäkäräinen silti ole käynyt, luulee hän.

–  Vaikka minut SM-kisoissa nähtäisiinkin, se on ihan eri asia kuin maailmancup.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja