Mainos

Kain Tapper kuollut

Kuvanveistäjä Kain Tapper oli suomalaisen minimalistisen taiteen tärkeimpiä edustajia. Hänen teostensa lähtökohtana oli luonto ja luonnonilmiöt, päämateriaaleina puu ja kivi.

Kuvanveistäjä Kain Tapper on kuollut. Tapper oli kuollessaan 74-vuotias.

Tapper oli käsite suomalaisessa kuvanveistossa. Hänen teostensa lähtökohtana on luonto ja luonnonilmiöt, päämateriaaleina puu ja kivi. Hänen töissään kohtaavat vanha käsityöläistraditio ja kansainvälinen modernismi. Kain Tapper oli suomalaisen minimalistisen taiteen tärkeimpiä edustajia.

Tapper opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1952-54 ja Suomen taideakatemian koulussa 1955, jonka jälkeen hän toimi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen apulaisena viisi vuotta. Tapper piti yli 40 yksityisnäyttelyä ja osallistui yli 130 näyttelyyn kotimaassa ja ulkomailla, muun muassa Venetsian biennaaliin 1962 ja 1984.

Tapper nimitettiin vuoden taiteilijaksi 1981 ja hän sai useita palkintoja, muun muassa Overbeck-palkinnon 1994 ja vuonna 1999 Steffens-palkinnon. Vuonna 1990 Kain Tapperille myönnettiin professorin arvonimi ja vuonna 1996 akateemikon arvonimi.

Tapperin ensimmäiset veistokset aiheuttivat 1960-luvun alussa suuren skandaalin. Tapper esitteli tällöin kenties ensimmäisenä Suomessa pelkistettyjä, abstrakteja puuveistoksia. Kohutuimmassa teoksessa kolme tummaa puupylvästä seisoi yksinkertaisella alustalla. Teoksen nimenä oli Surumarssi, mutta pylväiden kulkuemaista peräkkäisyyttä lukuunottamatta siinä ei ollut mitään kertovaa. Suuri yleisö ja media pitivät teosta erittäin provokatorisena ja siitä alkoi yleisönosastoissa pitkään jatkunut keskustelu, jossa kysyttiin, 'voiko kanto olla taidetta? 'ja voiko kuka tahansa olla taiteilija?

Tapper oli viime vuosinaankin tuottelias taiteilija, jonka uusimpia töitä leimaavat leikillisyys ja jopa erotiikka.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.