Olitko juhannusristeilyllä Silja Serenadella? Myös oireettomia pyydetään koronatestiin – "Toivottavasti kaikki kantavat vastuunsa"

Kaikki Silja Serenaden risteilyllä juhannuksen aikaan olleet henkilöt halutaan koronatestiin.

Tallink on lähettänyt asiasta tekstiviestin matkustajilleen. Kuvat viesteistä luovuttti toimitukselle MTV Uutisten lukija.

Vielä esimmäisessä tekstiviestissä ilmoitetaan, että laivalla 24. kesäkuuta kello 16 matkustaneella henkilöllä on koronavirustartunta. Matkustajia kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja olemaan tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Kuitenkin pari päivää sitten lähetetyssä viestissä Tallink ilmoittaa, että THL suosittelee kaikkia risteilyllä 24.–26. kesäkuuta olleita henkilöitä käymään koronatestissä, vaikka olisivat oireettomia.


Lukijan mukaan käytös risteilyllä vaihtui yllättäen tapauksen jälkeen. Hän kertoo toimitukselle, että yllättäen henkilökunta alkoi muun muassa vahtia, että matkustajat pesevät kätensä ennen aamupalaa. Laivalta poistuttiin sittemmin hänen mukaansa "suorastaan sotilaallisessa kurissa".

Nöjd: Käytännöt ovat olleet risteilyllä samat pitkään

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjd kertoo, että laivayhtiöön oli lauantaina yhteydessä Helsingin tartuntataudeista vastaava lääkäri, jonka kehotuksesta myöhäisempi viesti lähetettiin. Tapaus on yhtiölle ensimmäinen, sillä aiemmin on ollut tarpeen lähettää vain viestejä, joissa kerrotaan, että laivalla on ollut mahdollista altistua koronalle ja matkustajien tulee tarkkailla mahdollisia sairauden oireita.

Tallink Silja ei tiedä tarkemmin siitä, kuinka paljon tartuntoja aluksella on tapahtunut ja monenko uskotaan altistuneen taudille. Hän ei myöskään tiedä, onko matkustaja alkanut oireilla vasta risteilyn jälkeen.

Matkustajan kokemukseen henkilökunnan "ryhtiliikkeestä" Nöjd suhtautuu kriittisesti. Hänen mukaansa yhtiöllä on ollut samat hygieniaa ja ihmiskontakteja koskevat käytännöt myös ennen tapausta.

– Kurinpitoliikettä ei ole tehty, vaan käytäntö on kaikilla risteilylillä ollut sama jatkuvasti.

Risteilyt jatkuvat tietoon tulleesta tartuntatapauksesta huolimatta normaalisti. 

– Toivottavasti matkustajat noudattavat kaikkia ohjeita eivätkä tule laivalle yhtään sairaana. Toivottavasti kaikki kantavat vastuunsa, hän kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat