Mainos

Kahvin terveyshyödyt ja haittavaikutukset

Päivittäinen kahvinjuonti vaikuttaa terveyteemme monilla eri tavoilla. Kahvi ei ainoastaan auta tuntemaan oloamme energisemmäksi kofeiinin, eli kahvipavuista löytyvän piristeen ansiosta, vaan se on myös loistava mielialan kohottaja ja sitä pidetään lisäksi sosiaalisten tilanteiden juomana. Kahvilla on monia muitakin terveyshyötyjä, mutta myös haittoja.

Tiettyjen riskiryhmien tulisikin kiinnittää näihin mahdollisiin haittavaikutuksiin erityistä huomiota ja joissain tapauksissa jopa rajoittaa kahvinjuontia tai vaihtaa kokonaan toiseen juomaan. Lue lisää selvittääksesi, miten voit hyödyntää kahvia edistääksesi terveyttäsi ja toisaalta, missä tilanteissa kahvinjuontia tulisi välttää tai siirtyä kokonaan kofeiinittomiin juomiin.

Kahvi ja päänsärky

Kaikkihan tietävät, että jos rutinoitunut kahvinkuluttaja ei saa päivittäistä kofeiiniannostaan, tästä seuraa ikävä päänsärky. Tämän takana on itse asiassa hyvinkin paljon tiedettä, joka ei ainoastaan todista sitä, että kahvinjuojat eivät tunnu pärjäävän ilman suosikkijuomaansa, vaan myös sen, miten paljon kofeiini vaikuttaa kehoihimme.

Vieroittuminen kofeiinista kofeiinista on vakavasti otettava terveydentila ja monet julkaisut ehdottavatkin, että tämä aihealue tulisi sisällyttää Mielenterveyshäiriöiden Diagnostiseen ja Tilastolliseen Käsikirjaan. Kofeiini toimii supistaen aivojen verisuonia. Kun kofeiinin käyttö lopetetaan, verisuonet laajenevat, jonka tuloksena kiihtynyt verenkierto voi aiheuttaa päänsärkyä tai muita vieroitusoireita.

Jos halutaan vähentää kofeiinin käyttöä, se on paras tehdä vähitellen. Jos olet tottunut juomaan kolme kupillista päivässä, vähennä kulutuksesi ensin kahteen kupilliseen sen sijaan, että lopettaisit kokonaan, minimoidaksesi kofeiinin aiheuttamat haittavaikutukset sen poistuessa kehostasi. Kofeiini voi toisaalta myös auttaa päänsärkyyn.

Kofeiinia käytetäänkin osana monia suosittuja kipulääkkeitä. Perinteisten kipulääkkeiden, kuten aspiriinin tai ibuprofeenin käyttö yhdessä kahvin kanssa voi auttaa näitä lääkkeitä toimimaan nopeammin ja pitämään kivun loitolla tehokkaammin. Joskus pelkkä kahvikin voi auttaa omalta osaltaan lievittämään pienimuotoista kipua. 

Luonnollisesti antioksidantteja sisältävän kahvin terveyshyödyt

Kahvin terveyshyödyt ovat useimmiten sen korkean antioksidanttipitoisuuden ansiota ja itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan kahvi onkin länsimaisen ruokavalion tärkein antioksidanttien lähde, jota on hyvän saatavuuden lisäksi helppo nauttia. Monet tutkijat uskovat, että paahtoprosessi on vastuussa tästä kahvipapujen korkeasta antioksidanttipitoisuudesta ja se voi vaihdella käytetystä paahtomenetelmästä riippuen.

Uutispalvelu ”Medical News Today” kuvailee antioksidantteja aineiksi, jotka voivat estää tai hidastaa vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita, eli epävakaita molekyylejä, joita keho tuottaa reaktiona ympäristön ja muiden tekijöiden aiheuttamiin paineisiin. Voidaan siis todeta, että tarvitsemme antioksidantteja kehittääksemme yleisterveyttämme ja taistellaksemme useita vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi sydänsairauksia, syöpää, niveltulehduksia, aivohalvausta, hengityselinsairauksia tai immuunivajetta vastaan. 

On tärkeää varmistaa, että ruokavalioon sisältyy riittävästi antioksidantteja, joita löytyy muun muassa tietyistä ruoista ja juomista, kuten kahvista. Muutama kahvikupillinen päivässä tarjoaa kehollesi tarvittavia ravinteita taistellakseen vapaita radikaaleja vastaan. Antioksidanttien mahdolliset terveyshyödyt riippuvat viime kädessä siitä, kuinka hyvin ne imeytyvät ja miten niitä hyödynnetään kehossamme.

Näitä näkökohtia ei kuitenkaan vielä täysin ymmärretä, joten ei voida lukittautua ajatukseen, että jos söisit riittävästi antioksidantteja koko loppuelämäsi ajan, et koskaan sairastuisi. Niiden sisällyttäminen ruokavalioon voi kuitenkin edistää terveyttäsi ja hienointa on, että se on varsin helppoa – saat runsaasti antioksidantteja jo pelkästään aamukahvistasi!

Voiko kahvi kehittää muistia?

Yksi kahvin lyömättömistä eduista on aivotoiminnan ja muistin kehittyminen, minkä vuoksi se onkin monien nuorten, työtä tekevien ja opiskelijoiden suosikkijuoma.

Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että aikuisten kulutettua 200 mg kofeiinia (tämä vastaa noin 1–2 kupillista kahvia tyypistä ja valmistusmenetelmästä riippuen) ennen muistitestiin osallistumista, he saivat näistä kokeista huomattavasti muita paremmat pisteet. Kahvin sisältämä kofeiini voi piristeenä auttaa aivoja toimimaan paremmin ja nopeammin sekä auttaa keskittymään, suorittamaan monimutkaisempia tehtäviä, lisätä kognitiivista toimintaa ja nostaa vireystilaa.

Tutkimusten mukaan erityisesti pitkäaikaisella muistilla on potentiaalia kehittyä. Sama tutkimus osoitti kuitenkin myös sen, että osallistujat, jotka kuluttivat 300 mg kofeiinia, eivät menestyneet merkittävästi paremmin ja raportoivat lisäksi negatiivisista sivuvaikutuksista, kuten hermostuneisuutta ja päänsärkyä.

Kofeiiniherkkyydellä on myös oma roolinsa sivuvaikutuksiin ja eri ihmiset voivat saavuttaa huippuvireytensä erikokoisilla annoksilla, joten on tärkeää saada selville, miten kahvi vaikuttaa itseesi. Jos huomaat haittavaikutuksia, harkitse kofeiinin vähentämistä.

Mitkä kahvijuomat soveltuvat parhaiten painonhallintaan?

Terveysasiantuntijat yhdistävät yhä useammin erilaiset terveysongelmat kohonneeseen painoon. Yleisimpiä näistä ongelmista ovat muun muassa diabetes, sydänongelmat, unihäiriöt ja nivelongelmat. Painonhallinnan tulisi olla osa yleistä terveystarkastusta, mutta ei kuitenkaan pakkomielteisellä tasolla.

Mutta miten kahvi liittyy kyseiseen aihealueeseen? Kahvihan voi olla hyvinkin kaloripitoista, sillä jos nautit kahvisi runsaan sokerin, rasvaisen maidon, kerman, makeiden siirappien ja muiden vastaavien lisukkeiden kanssa, kaloreita voi nopeasti kertyä yhden ylimääräisen aterian verran päivässä. Kahvi voi siis olla yksi näistä tekijöistä, joka kasvattaa vaakalukemia ja täten vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin.

Painonhallintaan paras kahvijuoma on ehdottomasti espresso- tai Americano-kahvi ilman lisukkeita nautittuna. Jos pidät maitotilkan tarjoamasta pehmeydestä, hyvä näin, siitä ei tarvitsekaan luopua, mutta rajoita merkittävästi makeutettujen kahvijuomien nauttimista. Tai pidä ainakin mielessäsi, että ne voivat lisätä kokonaisen aterian päivittäiseen kulutukseesi kalorimäärän suhteen ja kaikki tämä energia tulisi vastaavasti jollakin keinolla polttaa, jotta se ei muuttuisi suoraan rasvaksi, mikä voi suuressa mittakaavassa johtaa vakaviin terveysongelmiin. Kofeiini voi toisaalta vähentää nälän tunnetta, joten kahvikupposen nauttiminen voi toimia esimerkiksi oivana raskaan välipalan korvikkeena.

Kahvi voi siis tilanteesta riippuen olla sekä terveellistä että haitallista, riippuen kuinka hyvin pystymme hallitsemaan kulutustamme. Kahvi on piriste, ja sitä kutsutaankin usein maailman eniten käytetyksi lailliseksi huumeeksi.

Tämän vuoksi on tärkeää oppia mahdollisimman paljon sen vaikutuksista ja seurata, miten oma kehosi reagoi eri kofeiinimääriin. Jos havaitset haitallisia oireita, voi olla parasta rajoittaa kahvinsaantia.

Toisaalta, jos kaikki vaikuttaa normaalilta ja kulutus on hanskassa, voit hyödyntää päivittäisen kahvikupposen paitsi miellyttävänä juomana, mutta myös mielen ja kehontoiminnan kehittäjänä, joka parantaa lisäksi yleistä terveyttä.

Lue myös:

    Uusimmat