Kahden naisen epäillään vieneen puolustuskyvyttömiltä vanhuksilta rahaa eri puolilla Suomea – tunkeutuivat asuntoihin röyhkeästi

Poliisi epäilee kahden naisen tunkeutuneen puolustuskyvyttömien vanhusten luokse ja varastaneen näiltä rahaa erilaisten selitysten avulla, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa. Poliisin mukaan epäillyt ovat päässeet asuntoihin muun muassa esiintymällä kotisairaanhoitajina.

Epäiltyjä rikoksia on tapahtunut Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen lisäksi Pohjanmaan, Lounais-Suomen, Sisä-Suomen sekä Itä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

– Heidän epäillään liikkuneen ympäri Suomea varkauksia tehtaillen. Niillä verukkeilla he ovat päässeet sisälle tai puoliväkisin jopa tunkeutuneet aika röyhkeästi asuntoihin, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mats Sjöholm kertoo.

Naisten epäillään haarukoineen kohteikseen ikäihmisille tarkoitettuja asuntoja. Poliisi epäilee, että naiset menivät yhteensä 25 asuntoon. Epäiltyjen rikosten uhreja on vielä tätä enemmän, sillä osassa asunnoista on ollut enemmän kuin yksi asukas.

–  Asuntoihin on päästy kertomalla verukkeita suusanallisesti, mitään rekvisiittaa tai sairaanhoitajan vaatteita heillä ei ole ollut. Uhri on esimerkiksi laitettu tai ohjattu istumaan ja toinen on pitänyt esimerkiksi kangasta edessä samalla kun toinen on etsinyt varastettavaa.

Epäillyt saivat Sjöholmin mukaan vanhuksilta saaliikseen tuhansia euroja rikoshyötyä. Sjöholm ei halua tarkemmin eritellä saaliin laatua tai määrää.

Epäily: Löivät vanhusta, joka ei suostunut yhteistyöhön

Poliisi on tutkinut tapausta pääosin törkeinä varkauksina tai sellaisten yrityksinä. Naisten epäillään myös lyöneen yhtä uhria, jonka kanssa he päätyivät erimielisyyksiin. Toisessa tapauksessa uhri oli yritetty pakottaa vessaan lievää väkivaltaa käyttäen. Niinpä naisia epäillään myös pahoinpitelystä ja ryöstön yrityksestä.

Naiset jäivät poliisin mukaan kiinni sen jälkeen, kun varkauksia tehtiin Raaseporissa.

– Saimme selvitettyä rikoksista epäiltyjen henkilöllisyydet ja teimme sarjoitusta, Sjöholm sanoo.

Sarjoitus tarkoittaa, että poliisi kävi läpi samankaltaisia rikosilmoituksia, mitkä onnistuttiin yhdistämään rikosepäilyihin eri puolilla Suomea.

Rikosepäilyt siirtyvät seuraavaksi syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Poliisi haluaa muistuttaa, että ventovieraita ei tulisi päästää omaan asuntoon. Jos joutuu rikoksen kohteeksi, siitä on ilmoitettava mahdollisimman pian hätänumeroon.

 

Lue myös:

    Uusimmat