Mainos

Kahdelle Suomeen saapuneelle irakilaiselle syytteet sotarikoksista – kyse ruumiiden häpäisystä

Kaksi irakilaismiestä on saanut Suomessa sotarikossyytteet. Syytteiden nostamisesta päätti Helsingin kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Kummassakin tapauksessa rikoksesta epäiltynä on viime syksynä Irakista Suomeen tullut mies. Miehet ovat alle 30-vuotiaita. Syyttäjä ei kerro, ovatko miehet turvapaikanhakijoita.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Irakissa vuosien 2014 ja 2015 aikana. Jutuissa on syyttäjänviraston mukaan kyse sotarikoksiksi määritellyistä teoista, jotka liittyvät kuolleiden vihollissotilaiden ruumiiden häpäisyyn. Hämäläisen mukaan tapaukseen liittyvät videotallenteet ruumiiden häpäisystä.

Molemmat miehet ovat kertomansa mukaan taistelleet äärijärjestö Isisiä vastaan, Hämäläinen sanoo. Jutuilla ei kuitenkaan ole yhteyttä toisiinsa, vaikka ne ovat tekotavaltaan samanlaisia. Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Miehistä toinen otettiin kiinni Pirkanmaan seudulla, ja hän on ollut vangittuna viime marraskuusta lähtien. Toinen otettiin kiinni Hämeenlinnan seudulla, ja hän on ollut vangittuna tammikuusta alkaen. 

Alustavan aikataulun mukaan toista juttua käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa ensi viikon perjantaina. Toisen jutun pääkäsittely on Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa sitä seuraavana tiistaina 22. maaliskuuta.

Molemmat epäillyistä ovat vangittuina. 

Irakilaisten epäiltyjä sotarikoksia on käsitelty oikeudessa aiemminkin. Tapaukset eivät liity kyseiseen tapaukseen. Joulukuussa irakilaisveljet vastasivat oikeudessa syytteisiin:

1:44

0:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.