Mainos

Kadonnut arvoviulu löytyi

Harvoin on poliisi nähnyt niin tyytyväistä miestä kuin Kansallisoopperan viulisti Vesa Raiskinen, joka sai tänään takaisin murtovarkaalle menettämänsä Guarnerius-arvoviulun. Soittimen arvo on noin 550 000 markkaa.

Raiskisen 1700-luvun aarre vietiin tavallista urheilukassia muistuttavassa kotelossaan viime tiistaina hänen autostaan Ruskeasuon palloiluhallin edestä Helsingissä. Poliisille ilmoittautui viulun löytäjäksi vantaalaismies, joka kertoi olleensa eilisiltana kävelyttämässä koiraansa Vantaalla.

Kävelytien varteen hankeen oli heitetty musta muovinen jätesäkki, jonka sisältä löytyi viulu kotelossaan. Mies kertoi, että kotelo ei ollut lukossa ja sen sai siksi auki. Hän kurkisti sisään ja näki viulun. Mies kertoi poliisille lukeneensa lehdestä viuluvarkaudesta, ja sen takia hän vei pelin viranomaisille.

Viuluvarkauden nostattama julkisuus aiheutti ilmeisesti sen, että sitä ei ole uskallettu pitää väärissä käsissä. Tämä Guarnerius-harvinaisuus on niin tunnettu maailman asiantuntijapiireissä, että sen markkinointi eteenpäin olisi ollut vaikeaa. Poliisi selvittää edelleen automurron ja viuluvarkauden tekijää.

Omistaja testasi viulun kunnon

Helsingin rikospoliisiin rikoskomisario Seppo Suhonen kutsui tänään viulisti Vesa Raiskinen luokseen. Tyytyväinen, iloinen ja järkyttynyt Raiskinen testasi viulun kunnon ja soitti virkavallalle kappaleen. "Hyvin taitava esitys se oli", myhäili Suhonen ja sanoi harvoin nähneensä niin iloista miestä.
-Herra Suhonen soitti iltapäivällä ja sanoi että viittiks tulla käymään, kertoo Raiskinen.

-Ei selityksen sanaa, en kyllä kysellytkään, mutta aavistelin pahaa siinä mielessä, että menen tunnistamaan jonkun kalmon - että heillä on joku viulu, mahdollisesti oikeakin, mutta hajonneena.
-Kun koko kopla vei minut virnistellen huoneeseen katsomaan "parin tonnin viulua" rupesi jo melkein pyörryttämään, kuvailee Raiskinen huokaisten kliimaksiaan.

Raiskinen soitti lemmikillään Tshaikovskin Surullisen laulun eli Chanson Tristen, vaikka meininki oli nyt kyllä enemmänkin hilpeä. Saman kappaleen hän oli soittanut viime viikolla, eri viululla tosin, torstain Poliisi TV:n -ohjelman nauhoituksessa. Silloin se esitys oli enemmänkin nimensä veroinen.
-Nyt sitä ei tarvitsekaan enää esittää tv:ssä, sanaili iloinen mies.

Viulisti kiitti poliisia ja kaikkia Guarneriuksensa palauttamiseen osallistuneita ihmisiä ja arveli vissiin suojelusenkeleidenkin olleen paikalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.