Mainos

Kadoksissa ollut Jääkärin morsian esitetään Vaasassa

Kalle Kaarnan ohjaaman Jääkärin morsian -elokuvan 70-vuotisjuhlaa vietetään huomenna Vaasassa.

Jääkärin morsianta ei ole nähty vuosikymmeniin, sillä elokuvan luultiin tuhoutuneen tulipalossa. Elokuvaväen yllätykseksi muutama elokuvan esityskela löytyi helsinkiläisestä kellarista vuonna 1990, mutta osa puuttui edelleen.

Vuonna 1997 Suomeen palautui yli 50 vuoden jälkeen joukko Yhdysvalloissa esitettyjä suomalaisia elokuvia. Niiden joukossa oli täydellinen esityskopio Jääkärin morsiamesta.

Suomen Elokuva-arkisto teki pelastekopion elokuvasta kellarista löytyneen materiaalin ja Amerikan kopion pohjalta. Amerikan esityskopiosta on peräisin mm. elokuvan loppukohtaus, jossa jäänmurtaja Sampo tuo jääkäreitä Vaasaan Jääkärimarssin soidessa.

Ella Eronen

Elokuva oli Tauno Brännäsin eli Tauno Palon ensimmäinen elokuvarooli. Siinä näyttelevät myös Ella Eronen ja Hanna Taini. Vuonna 1931 ensi-iltaan tullut elokuva oli aikanaan yleisömenestys, sitä esitettiin sekä teattereissa että kiertueilla.

Sam Sihvon laulunäytelmä filmattiin 1930-luvulla kahdesti. Risto Orkon ohjaaman elokuvan esittäämisen kielsi valvontakommissio.

Jääkärin morsiamen juhlauusintaensi-illan järjestävät Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys, Vaasan kaupunki ja Suomen Elokuva-arkisto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.