Kabulissa syntynyt suomalainen Aziza näkee Afganistanin tyttöjen tulevaisuuden lohduttomana: "Monet ovat polttaneet koulutodistuksensa"

Suomalainen Aziza näki Taleban-hallinnon julmuudet lähietäisyydeltä – näin huolestuneena hän seuraa levottomuuksia 20 vuotta myöhemmin 9:13
Suomalainen Aziza näki Taleban-hallinnon julmuudet lähietäisyydeltä – näin huolestuneena hän seuraa levottomuuksia 20 vuotta myöhemmin.

Talebanin hallitsemasta Afganistanista 4-vuotiaana paenneella Aziza Hossainilla ei ole maahan jääneille tytöille mitään lohduttavaa sanottavaa.

MTV Uutisten haastattelema Aziza Hossaini näkee Afganistanissa olevien naisten ja lasten aseman äärimmäisen vaikeana.

– Se kaikki, mitä rakennettiin, rikottiin yhdessä päivässä, etteivät seuraavien sukupolvien lapset ja tytöt kärsisi samalla tavalla  Hoissain sanoo.

– Tytöt, jotka muutama päivä sitten vaikuttivat toiveikkailta, näyttävät pelokkailta. Minulla ei ole mitään lohduttavaa sanottavaa heille, Hossain jatkaa.

Aziza oli itse aikanaan 4-vuotias, kun hänen vanhempansa surmattiin. Taleban tuli aseineen vanhempien taloon useita kertoja. Isä piilotti kirjoja ja hautasi uskonnollisia esineitä. Kotikorttelissa roikkui hirtettyjä.

Tällä hetkellä varmoja tietoja Talebanin hallitsemasta Afganistanista on vaikea saada. Taleban on antanut kaikenlaisia lupauksia aiempaa suvaitsevammasta hallinnosta, mutta samaan aikaan on kuultu vahvoja huhuja jo alkaneista hirmuteoista.

– Ne, jotka tunnen, eivät ole uskaltaneet poistua asunnoistaan. Monet tytöt ovat polttaneet koulutodistuksensa, Aziza toteaa.

Monen mutkan kautta Hossaini päätyi lopulta Suomeen 12-vuotiaana. Suomessa hän on opiskellut korkeakoulussa ja kouluttautunut oikeustulkiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat