Mainos

Kabila varoitti vastustajiaan vaalien alla

Heinäkuun lopussa järjestetyllä vaalien ensimmäisellä kierroksella istuva presidentti Joseph Kabila oli ykkönen 44,8 prosentin ääniosuudella. Jean-Pierre Bemba sai tällöin 20 prosenttia äänistä.

Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila on varoittanut vastustajiaan huomisten vaalien alla. Hän sanoi olevansa valmis vastaamaan kaikenlaisiin provokaatioihin.

Tunnelma Kongossa oli jännittynyt ennen presidentinvaalien toista kierrosta. Vastakkain ovat Kabila ja hänen haastajansa Jean-Pierre Bemba, joiden kannattajat ovat ottaneet viime päivinä verisesti yhteen.

Tänään molempien edustajat varoittelivat, että on mahdollista, että vastapuoli yrittää väärentää vaalitulosta.

Toisaalta Kabilan ja Bemban puolueen edustajat julkistivat yhteisen kannanoton, jossa he pyysivät ihmisiä käyttäytymään rauhallisesti ja turvallisuutta edistäen vaaleissa.

- Meidän mahtava ja kaunis maamme, joka on kärsinyt liian kauan, ansaitsee kulkea rauhan ja demokratian tiellä lopullisesti, julkilausumassa sanottiin.

Heinäkuun lopussa järjestetyllä vaalien ensimmäisellä kierroksella Kabila oli ykkönen 44,8 prosentin ääniosuudella. Bemba sai tällöin 20 prosenttia äänistä.

Vaalien on tarkoitus olla viimeinen vaihe sisällissodan jälkeisessä rauhanhankkeessa. Vuosina 1998-2003 käydyssä sodassa sai surmansa yli neljä miljoonaa ihmistä.

Vaaleja seuraa 1000 ulkomaalaista ja 40 000 kongolaista vaalitarkkailijaa. Turvallisuutta valvoo 80 000 poliisia, vajaat 18 000 YK-sotilasta ja 1200 EU-sotilasta. Kabilan odotetaan voittavan vaalit, mutta voitto saattaa aiheuttaa Kinshasassa mellakointia.

Vaalitulosten julkistus on odotettavissa vasta viikkojen päästä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.