Mainos

Kaatuvatko Kreikan tukipaketit? Asiantuntijat vastaavat

Talouskurjimuksessa olevan Kreikan päähallituspuolue Syrizan tulevaisuus on vaakalaudalla. Maan parlamentti on hyväksynyt kiistellyn uuden lainapaketin, joka on ajanut puolueen sisäisiin riitoihin. Osa Syrizan kansanedustajista vastustaa lainasopua kiivaasti ja maa voikin ajautua uusiin vaaleihin.

Kreikan parlamentti on hyväksynyt maan kolmannen lainaohjelman perjantaiaamuna yön yli kestäneiden neuvotteluiden jälkeen. Paketin hyväksyminen voi kaataa hallitsevan Syriza-puolueen, koska osa puoleen kansanedustajista vastustaa tiukkoja lainaehtoja.

Valtapuolue Syrizan rivit rakoilivat yön äänestyksessä. Puolueen 149 edustajasta 31 äänesti lainaohjelmaa vastaan ja 11 pidättäytyi äänestämästä kokonaan, kertoo BBC. 

Irish Timesin toimittaja Damian Mac Con Uladh julkaisi Twitterissä listan niistä Syrizan toimittajista, jotka ovat äänestäneet tukipakettia vastaan tai äänestäneet tyhjää. Listassa on kolme viimeisintä tukipakettiäänestystä.

Kaataisivatko vaalit lainapaketin?

Syrizan hajoaminen tarkoittaisi uusia vaaleja jo syksyllä, sanoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

– Jos puolue hajoaa, tulee uudet vaalit, se on minun veikkaukseni. Sen suuntaista puhetta on ollut, että pääministeri Alexis Tsipras ei aio lähteä hakemaan tukea To Potami -puolueelta, Kangasharju arvioi.

Syrizan hajoaminen alkoi näyttää mahdolliselta, kun puolueen äärivasemmiston kärkinimi, energiaministeri Panagiotis Lafazanis, nousi eilen vastustamaan lainapakettia.

Kreikan lainaneuvottelut ja maan pelastuspaketti eivät kaadu, vaikka päähallituspuolue hajoaisi, Kangasharju arvioi.

– Luulen, että sopimus pitää. Se on tehty maiden välillä, ei pelkästään Tsiprasin puolueen kanssa. Toivotaan, että mahdollinen uusi hallitus edistää uudistuksia niin paljon, että lainat voidaan maksaa.

Syriza pinnistelee vielä

Syrizan peliä ei kuitenkaan vielä ole pelattu. Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta muistuttaa, että Kreikan hallitus sai tukipaketille vankan tuen.

– Vaikka Syriza meni äänestyksessä opposition tuella, hallitusta vastaan äänestäneiden loikkareiden määrä jäi vähäiseksi, Raunio pohtii.

Raunio ei halua spekuloida sillä, hajoaako Syriza tukipaketin hyväksymisen takia. Hän kuitenkin uskoo, että Kreikan lainaneuvottelut jatkuisivat, vaikka hallitus vaihtuisi.

"On hirveän vaikea etukäteen ennakoida, mitä poliitikot lupaavat"

Valtio-opin professori Tapio Raunio

Moni Euroopan kärkipolitiikko näkisi mieluusti Kreikassa vallassa jonkun muun puolueen kuin Tsiprasin luotsaaman Syrizan. Nykyinen hallitus on kuitenkin sitoutunut lainaohjelmaan ja leikkauksiin, Raunio muistuttaa. Uudet vaalit voivat tuoda arvaamattomia seurauksia.

– Ainoa teema vaaleissa olisivat luultavasti nämä tukipaketit. On hirveän vaikea etukäteen ennakoida, mitä poliitikot lupaavat.

Poliittinen kaaos Kreikassa ei lopu uuden tukipaketin hyväksyntään, Raunio sanoo.

– Pahin ei välttämättä edes ole ohi. Tukipaketit vaativat kovia leikkauksia. Kädenvääntö Kreikan sisällä jatkuu pitkään.

"Pitäisikö tuntea sääliä vai surua?"

Brittilehti Guardian seurasi lainaneuvotteluita hetki hetkeltä. Lehden mukaan Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis sanoi aamulla, että hän aikoo erota parlamentista, koska ei voi tukea lainapakettia. Tsipras voisi näin nimittää hänelle seuraajan.

Varoufakis erosi ministerin paikalta heinäkuussa, koska hän kertoi ymmärtävänsä, että kaikki euroryhmän maat eivät tahdo häntä mukaan kokouksiin. 

Kreikkalaisen Kathmirini lehden toimittaja Nick Malkoutzis twiittasi Varoufakisin uusista eroaikeista aamulla.

Neuvotteluita seurannut Guardianin toimittaja Helena Smith kirjoitti Twitterissä varhain aamulla energiaministeri Panagiotis Lazanisin lausunnosta, jossa tämä sanoi, ettei tiedä, tuntisiko sääliä vai surua hallitusta kohtaan. Lazanis on Syrizan äärivasemmiston kärkinimi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja