Mainos

Kreikan pääministeri Tsipras vahvisti eroavansa

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on vahvistanut jättävänsä tehtävänsä. Tsipras kertoi asiasta maan televisiossa.  

Tsipras sanoi, että hänellä on moraalinen velvollisuus asettaa tekemisensä kansan arvioitavaksi. Hän sanoi, ettei Kreikka saanut tukipakettineuvotteluissa haluamaansa sopimusta, mutta se oli olosuhteisiin nähden paras mahdollinen.  

Tsipras sanoi toivovansa, että vaalit toisivat tukea hallituksen linjan jatkamiselle. Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin edustaja arvioi tänään Twitterissä, että vaalit voivat laajentaa lainaohjelman tukea.  

Kreikka pyrkii järjestämään uudet parlamenttivaalit 20. syyskuuta.  


Syrizan rivien rakoilu johti vaaleihin  
  

Tsiprasin puolueen Syrizan sisällä noussut kritiikki Kreikan tukiohjelmaa kohtaan loi painetta uusien vaalien järjestämiseen. 

Viime viikolla Syrizan 149:stä parlamentin jäsenestä 31 äänesti lainaohjelmaa vastaan ja 11 pidättäytyi äänestämästä. Lainaohjelma hyväksyttiin opposition tuella äänin 222-64.  

Äänestyksen jälkeen kreikkalaisministerit ovat kiistelleet useiden päivän ajan siitä, mitä hallituksen tulisi tehdä. Tsipras tapasi aiemmin tänään puolueen johtoa ja ministereitä.  

Kreikan, Italian ja Portugalin valtionlainojen korot nousivat, kun tieto Tsiprasin erosta tuli julkisuuteen aiemmin tänään. 

  
Kannatus mitattu kuukausi sitten  
  

Tsipras nousi Kreikan pääministeriksi tammikuussa. Maan perustuslaissa sanotaan, että jos hallitus eroaa alle vuoden sisällä edellisistä vaaleista, presidentin on annettava oppositiojohtajille mandaatti uuden hallituksen muodostamiseksi.

Hallituksen muodostamista pääsevät yrittämään kolme suurinta oppositiopuoluetta suuruusjärjestyksessä. Kullakin on yritykseen aikaa kolme päivää, ja jos hallitusta ei synny, presidentti määrää parlamenttivaalit järjestettäväksi.  

Oppositio voi kuitenkin nopeuttaa prosessia antamalla mandaatin suoraan takaisin presidentille. Perustuslain mukaan ennenaikaiset vaalit on järjestettävä 30 päivän sisällä siitä, kun niistä ilmoitetaan.  

Kreikan puolueiden kannatuksesta ei ole kovin tuoretta tietoa, sillä viimeisin kannatusmittaus julkaistiin 24. heinäkuuta. Siinä Syriza oli selvästi maan suosituin puolue 33,6 prosentin kannatuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.