Kaasua ja häkää – piileekö kesämökilläsi vakava vaara?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes haluaa muistuttaa kansalaisia kesämökkien vanhojen nestekaasulaitteiden vaaroista.

Tukesin mukaan kesämökkien vanhat nestekaasulaitteet aiheuttavat vuosittain lukuisia onnettomuuksia, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja häkämyrkytyksiä. Kaasuonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin 2 - 4 ihmistä vuodessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa poistamaan käytöstä vanhat ja turvallisuudeltaan puutteelliset kaasulaitteet. Tukesin turvallisuusinsinöörit kiertävät heinäkuussa Vaasan seudun kesämökeillä yhdessä pelastusviranomaisten kanssa tarkastaen kaasulaitteita sekä opastaen kuluttajia niiden turvalliseen käyttöön.

Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttusen mukaan mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljon 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista.

– Vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään, Huttunen varoittaa.

Tukesin mukaan liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste kaasulaitteissa jo yli 30 vuotta, ja se lisää olennaisesti laitteiden turvallisuutta. Vanhoista kaasulämmittimistä saattaa puuttua hiilidioksidivarmistin, mikä lisää häkämyrkytysriskiä.

– Häkää voi tulla huonosti hoidetuista ja viallisista kaasulaitteista, kuten liesistä, jääkaapeista ja lämmittimistä. Pienikin häkäpitoisuus useamman tunnin aikana, esim. yöllä, voi olla terveydelle vaaraksi.

Huttunen muistuttaa myös laitteiden huollon ja kunnossapidon tärkeydestä. Tarkastuskäynneillä on löytynyt kaasulaitteita, joiden kunnossapito on pahasti laiminlyöty. Laitteet pitäisi huoltaa 3 - 5 vuoden välein. Paineensäädin on hyvä vaihtaa 10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein.

Muista nämä kaasulaitteiden käytössä

  • Riittävä ilmanvaihto. Kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa. Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Tämän vuoksi esimerkiksi mökin ilmanvaihtoaukkoja ei pidä tukkia.
  • Käyttö- ja huolto-ohjeiden noudattaminen. Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen.
  • Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin.

Vanhojen kaasulaitteiden huolto kannattaa jättää hyväksytyille kaasuasennusliikkeille. Luettelo löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Lähde: Tukes

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja