Käärijästä tuli hetkessä tunnettu tähti – on joutunut opettelemaan rajojen vetämistä: "Minä olen tunnetusti aika hölösuu"

Käärijä bailaa hullun lailla uudella kappaleellaan 10:13
Käärijä paljastaa, miten yhteistyö virolaisräppäri Tommy Cashin kanssa alkoi

Käärijän elämä muuttui tänä vuonna paljon.

Artisti Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, osallistui tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailuun, voitti sen ja edusti Suomea menestyksekkäästi Liverpoolin Euroviisuissa. Käärijän ura lähti valtavaan nousukiitoon ja lopulta koko kesä oli täynnä keikkoja.

– Oli yksi parhaista kesistä, mitä itsellä on ollut. Nyt pääsi elää sen, mitä on monta vuotta halunnut tehdä. Paljon oli hommaa ja pääsi näkemään, mitä se työnteko ja rundaaminen on, artisti kertoi MTV Uutisille.

Keikkakesän jälkeen artisti rentoutui auringon lämmössä, sillä kesällä nollaamiseen ei ollut aikaa.

– Kaikki oli niin uutta ja keikan jälkeen olin sellaisissa tiloissa, että nukkumaan meno oli haastavaa ja uni ei tullut. Paljon on opeteltavaa, miten tuon handlaa. Kun tätä pitkään tekee, se oma tyyli löytyy.

Käärijä tunnetaan lennokkaista välispiikeistä, jotka saa yleisössä monen ihmisen hymyn huulille. Artisti myöntää, ettei hän ole erikseen käsikirjoittanut mitään. Arkielämän Jere Pöyhönen ei ole samanlainen.

– Se on vapaus tehdä ja toteuttaa itseään lavalla, mitä ei muuten arkielämässä tekisi. Totta kai heitän vitsiä myös muuten, mutta sekin riippuu seurasta. Lavalla oleva Jere pääsee eri tavalla valtaan kuin arkena.

Miehen englannin kielen taito on ollut laajalta otsikoissa erityisesti viime keväänä. Hän haluaa näyttää esimerkillään ihmisille, että puhuu rohkeasti kieltä, vaikka se ei aina mene kieliopillisesti oikein.

– Ei sillä ole väliä. Pääasia, että puhut ja sitä kautta opit. Minä en pelkää puhua englantia. Olen päättänyt, etten harjoittele, vaan puhumalla oppii. Uskon, että se tekee siitä hauskan ja siitä jengi on tykännyt, artisti opastaa.

Pian Käärijä pääsee puhumaan erityisen paljon lavalla englantia, sillä tänä syksynä hänellä on Euroopan-kiertue. Ainakaan vielä mies ei ole suunnitellut lavaspiikkejä.

– Täytyy kehittää ja tuoda sitä sketsiä muulla tavalla kuin Suomessa. Siitä varmasti tulee omalla tavalla sketsiä, ei ehkä samalla tavalla kuin Suomessa, Käärijä naureskelee.

Cha Cha Cha -jättihitti ylitti elokuussa maagisen 100 miljoonan striimin rajan. Tällä viikolla Käärijältä ilmestyi uusi kappale It’s Crazy, It’s Party. Artisti pyrkii olla ottamatta liikaa paineita tulevasta.

– Minulla on lopulta rento fiilis, mutta totta kai on päiviä, kun paine painaa päälle. Yritän jotenkin heittää sen rauhallisesti pois, se ei edesauta mitään ja paineen alla tekee vääriä ratkaisuja. 

Käärijän elämä muuttui tänä vuonna valtavasti, ura lähti nousukiitoon ja siinä samalla tuli suuri julkisuus. Miehen arki on muuttunut ja hän myöntää tulleensa varovaisemmaksi.

– Minä olen tunnetusti aika hölösuu. Siinäkin on vielä tehtävää, että en jauha enempää bussissa tai muualla. Arki ei ole enää sitä, että menet kauppaan normaalisti – kyllä siellä yleensä kuvia anellaan. Olen koittanut välillä sanoa myös ei – tiedän, että itse laadin ne rajat. 

– Ei minun aina tarvitse antaa kaikille kuvia tai nimmareita, minulla on itseni mielestä oikeus siihen. 

Salaa kuvaamien ottaminen saa miehen näkemään punaista.

– Se on todella törkeää. Kyllä sitä näkee aika häikäilemättömiä suorituksia, etten mukaan huomaa. En minäkään kaduilla nappaile ihmisistä kuvia. Joku voisi sanoa, että itsepä olet alan valinnut. Totta kai ihminen myös valitsee, ottaako puhelimen esiin. Samanlainen vastuu on molemmilla. Rehellisesti välillä se ahdistaa. 

Tämä vuosi on opettanut viisusankarille paljon.

– Tämä vuosi opetti itselle, että täytyy pitää muustakin elämästä kiinni kuin vaan siitä musiikista. Totta kai se on se juttu, mitä haluaa tehdä ja tehdä sitä niin paljon kuin mahdollista. Olemme ensi kesänä ehkä fiksumpia ja tehdään 10 keikkaa vähemmän ja otetaan isommat rahat, Käärijä naureskelee.

Lue myös:

    Uusimmat