Mainos

Kaari Utrio uppoutui ristiretkien aikaan

Kaari Utrio on kirjoittanut historiallisen romaanin viisi vuotta Tuulihaukan jälkeen. Yksisarvinen sijoittuu tuhatluvulle, aikaan, jolloin Eurooppa syntyi. Saaga kertoo ensimmäisestä ristiretkestä. Ihmeiden ajasta, jolloin taikakaluista mahtavimmasta eli yksisarvisen sarvesta maksettiin kuin Rolexista nykyään.

Kaari Utrio on tapansa mukaan ollut niin tarkka yksityiskohdissa kuin mahdollista. Hän on saanut apua useilta asiantuntijoilta ja tutkinut ajan ilmiöitä kuin väitöskirjaa varten konsanaan.

-Haluan silti muistuttaa, että tämä on fantasiaromaani, ei oppikirja, opinnäyte, tutkimus tai saarna. Romaania ei voi käyttää lähdekirjallisuutena. Sen tapahtumat ovat minun tulkintaani siitä, minkä uskon olleen totta ja siihen yhdistyy vielä kirjailijan mielikuvitus, Utrio painottaa.

Yksisarvisen tapahtumat ulottuvat nykyisestä Amerikasta nykyiseen Israeliin, ikuiseen kaupunkiin Jerusalemiin. Romaanissa seurataan viikinkikaksosten Geirin ja Ivarin vaiheita. Sankarit ilmestyvät uudelta mantereelta sekasortoiseen Eurooppaan mukanaan hämmästyttävä unicornus - yksisarvinen.

-Ristiretki on ihme, yksi Euroopan historian oudoimmista tapahtumista. Parituhatta koettelemuksia kärsinyttä ritaria valtasi järkälemäisesti puolustetun Jerusalemin muslimeilta. Se on vähän kuin afgaanit lähtisivät valloittamaan Roomaa ja onnistuisivat siinä.

Taikakaluja ja magiaa

Uskosta ja magiasta kertovan romaanin yksi kantava teema on tuon ajan ihmisten vahva usko yksisarviseen, joka suojeli omistajaansa myrkytyksiltä ja muilta vaaroilta. Tuhatluvulla ei osattu diagnosoida esimerkiksi umpisuolen tulehdusta, vaan siihen kuolleen uskottiin oikopäätä joutuneen myrkyttäjän uhriksi. Siksi myrkyttämistä pelättiin yli kaiken.

-Yksisarvinen antoi omistajalleen myös onnen ja yleiskunnon. Japanilaisten Lapista ostama poronsarviuute on suoraa jatkoa myytille yksisarvisen potenssia parantavasta voimasta, Utrio uskoo. Yksisarvisen myytti on tuhansia vuosia vanha ja se on levinnyt kaikkialle maailmaan. Alkunsa se sai Intiasta. Raamatussakin yksisarvinen mainitaan Jahven voiman symbolina.

-Todellisuudessa yksisarvinen oli urospuolisen sarvivalaan vasen, kierteinen etuhammas, joka saattaa kasvaa puolestatoista kolmeen metriin. Hampaan tehtävä on sama kuin riikinkukon pyrstön, se houkuttelee naaraita. Utrion mielestä taikakalun siunaus pätee niin kauan kuin kaikki uskovat siihen.

-Samalla tavalla kuin pörssikurssien nykyään. Toivottavasti sijoittajille ei jää lopulta pelkkä kalanhammas käteen.

Velkaiset ristiretkeläiset

Jerusalemin itkumuuri

Romaanissa puhutaan myös toisesta uskosta, siitä joka siirtää vuoria. Sen uskon ansiosta ristiretkeläiset onnistuivat Jerusalemin valloituksessa, Utrio arvelee.

-Se on luja, epäitsekäs ja nöyrä usko, joka ei perustu omistamiseen, vaan antamiseen ja niin voimakas usko, että se voi saada aikaan ihmeen. Utrion mielestä moderni ihminen on etsinyt vääriä syitä ristiretkiin. Pitkäänhän uskottiin, että retkelle lähdettiin valloittamaan itselle maita ja haalimaan rikkauksia. Retkeläiset sanoivat motiiveikseen syntien sovittamisen, autuuden ansaitsemisen ja idän kristittyjen vapauttamisen.

-Viisitoista vuotta on tehty tutkimusta, jossa on käyty läpi jokainen ristiretkeläinen, josta jotain tiedetään. Sen mukaan ristiretki maksoi ritarille vuoden palkan, monet palasivat kotiin tautisina ja mahdolliset aarteet he antoivat heti kirkolle. Ritarit ottivat velkaa rukoillakseen pyhällä haudalla rauhaa suvulleen. Nyt kun romaani on valmis, Utrio on surullinen. On vaikeaa luopua ihmisistä, joiden kanssa on elänyt kolme vuotta.

-Pelottaa etten enää tapaa ihanaa ja puhtoista ritariani Geiriä tai rakasta sankaritarta Constanzia, joka pyrkii aina tekemään niin kuin on oikein. Hän en ole minä, vaikka hänkin on tarinankertoja.

Yksisarvinen larppaajille netissä


Kaari Utrion uusi romaani Yksisarvinen löytyy myös netistä larppaajien eli roolipelaajien iloksi. Erityisesti koululaisia varten tehdyt Internetsivut perehdyttävät kirjan aikaan ja maailmaan karttojen ja tapahtumapaikkojen pohjakuvien avulla.

Sivuilta löytyy myös henkilögalleria ja romaanin ensimmäinen luku. Yksisarvinen avautui tänään osoitteessa www.amanita.fi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.