Käänteinen asuntolaina on vaihtoehto vähävaraisille asunnonomistajille

Kun asunto on ostettu ja maksettu takaisin, saattaa raha olla silti tiukassa esimerkiksi pienellä eläkkeellä pärjääville. Eläkepäiviin on myös olemassa helpottava ratkaisu, käänteinen asuntolaina.

Käänteinen asuntolaina toimii pähkinänkuoressa siten, että velattoman asunnon omistaja voi ikään kuin pantata asuntonsa, ja saada näin ollen käyttörahaa elämän muihin menoihin. Asunto pantataan palvelua tarjoavalle pankille, joka myöntää lainaa enintään puolet asunnon arvosta. Lainan ottaja voi nostaa lainasumman joko kokonaisuudessaan tai osissa.

Lainan ottajalle, useimmiten eläkeläiselle, jää maksettavaksi lainasta koituvat kulut, ja lainan takaisinmaksu tapahtuu perintökunnan toimesta yleisimmin asunnon myymällä. Jokaisesta lainaerän nostosta koituvat luonnollisesti myös kulloinkin voimassa olevat nostokustannukset.

Riskinä asunnon arvon lasku

Vaihtoehto on varmasti hyödyllinen esimerkiksi eläkeläisille, jotka omistavat arvokkaan asunnon. Tällöin omaa varallisuutta pääsee jälleenkäyttämään joutumatta kuitenkaan muuttamaan asunnosta ulos. Kääntöpuolena taas voidaan ajatella mahdollista perimiskuntaa, joka luonnollisesti pääsee perimään asunnosta pienemmän osuuden.

Asuntolainan riskinä on toki harvinainen asunnon arvon dramaattinen lasku, jolloin asuntolainaa ei voida jatkaa, ja omistaja joutuu korvaamaan lainasumman jollakin muulla keinolla takaisin pankille.

IS:n vuonna 2008 haastattelema eläkeläinen Marja-Liisa Elf kertoi haastattelussa olleensa erittäin tyytyväinen käänteiseen asuntolainaan.

– Asuin pitkään ulkomailla, ja sen vuoksi eläkkeeni jäi hirveän pieneksi. Vuokralla asuminen olisi aivan liian kallista, ja normaalin asuntolainan kanssa en olisi pärjännyt. Takataskussani on nyt pikkuisen ylimääräistä rahaa pahan päivän varalle, enkä joudu pulaan, jos ja kun taloyhtiössä tehdään hissiremontti. Ihanaa on se, että saan asua omassa kodissa.

Käänteistä asuntolainaa kannattaa muidenkin lainojen tapaan kilpailuttaa eri pankkien kesken.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Lähteet: Suomen Hypoteekkiyhdistys, Asuntosuomi.fi, lainamarkkinat.fi

Lue myös:

    Uusimmat