K-kauppias huusi, nimitteli ja kyttäsi työntekijöitä valvontakamerasta – tuomittiin rikoksista ja määrättiin maksamaan tuhansien eurojen korvaukset

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi entisen K-kauppiaan työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Rikokset tapahtuivat vuosina 2015-2017 Tampereella K-Supermarket Villilässä.

Viisikymppinen kauppias oli käräjäoikeuden mukaan muun muassa huutanut kolmelle työntekijälleen, moittinut näitä perusteettomasti ja painostanut ottamaan kiinni kaupassa käyneitä kaljavarkaita. Lisäksi mies oli valvonut alaisiaan valvontakameran kautta ja velvoittanut näitä tulemaan töihin sairaana.

Työntekijät kertoivat oikeudessa, että kauppias oli laittanut työntekijöitä jopa itkemään. Moitteita oli tullut muun muassa huonosta myynnistä ja tauoista. Työntekijöiden toimia oli jatkuvasti tarkkailtu valvontakameroiden kautta, ja kauppias oli saattanut soittaa heti jonkinlaisen virheenä pitämänsä seikan havaittuaan.

Työntekijöiden mukaan kauppias oli myös esimerkiksi kyseenalaistanut heidän sairauslomiensa perusteita ja kieltänyt heitä olemassa yhteydessä työajan ulkopuolella.

Syytettiin myös asiattomasta koskettelusta

Syyttäjän mukaan mies oli myös kosketellut ainakin yhtä työntekijöistä tarpeettomasti vartalon alueelta ja esittänyt seksuaalissävytteisiä vihjauksia.

Kaupassa tapahtuneeksi väitetty seksuaalinen häirintä nousi näkyvästi uutisiin jo vuonna 2017.

Myös oikeusjutussa asianomistajana olleet kolme naista vaativat miehelle rangaistusta sillä perusteella, että mies olisi käyttäytynyt heitä kohtaan seksuaalisesti ei-toivotulla tavalla. Oikeuden mukaan riittävää näyttöä tällaisesta ei kuitenkaan ollut.

Sakkoja ja tuhansien korvaukset

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä sakkoihin.

Rangaistukseksi mies sai 50 päiväsakkoa, joista hänelle jäi maksettavaa 950 euroa. Kauppaa pyörittänyt yritys määrättiin maksamaan 4000 euron yhteisösakko. Kauppias on yrityksen toimitusjohtaja.

Työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä mies joutuu maksamaan kullekin työntekijälle 1200 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan kolmikolle korvauksia myös työturvallisuusrikoksen takia. Korvausten suuruus liikkuu 2000 ja 3000 euron välillä, ja niihin joutuu osallistumaan myös työturvallisuusrikoksesta tuomittu yritys.

Kauppias sekä hänen edustamansa yhtiö kiistivät syytteet. Kauppiaan mukaan työturvallisuusrikosta tai työsyrjintää ei ollut tapahtunut. Mies oli pitkälti eri mieltä kaikista työntekijöiden esittämistä väitteistä, jotka koskivat hänen epäasiallista käytöstään.

Mies ei toimi enää kauppiaana. Hän lopetti tehtävässä vuonna 2017.

Viime maanantaina annettu tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta. Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja