Kokki Jyrki Sukula iloitsee siitä, että suomalaiset ovat tottuneet vähäsuolaisempaan ravintoon. Ruokailutavoissa on sen sijaan vielä petraamista.
Televisiosta tuttu ruokaguru Jyrki Sukula toimii sekä yrittäjänä että HK Ruokatalon luovana johtajana. Viimeksi mainitussa tehtävässä hän on ollut mukana kehittämässä 12 Via-ruokatuotteen perhettä, jossa ruoan ravitsevuus on maun ohella merkittävä tekijä.
– Hyvä ruoka on hyvinvoinnin ja nautintojen perusta. Olen kehitystyössäni pyrkinyt siihen, että rasvat ovat hyvälaatuisia, suolan määrä kohtuullinen ja ateriassa on myös runsaasti kuituja, Sukula kertoo.
Kaikki tuotteet ovat saaneet Sydänmerkki-tunnuksen. Tunnus kertoo ruoan olevan ravitsemuksellisesti oikeaoppista. Silti mausta ei ole tingitty.
– Maku on se, joka tuottaa mielihyvää. Makuaisti on loppujen lopuksi aika yksinkertainen ja totutettavissa, hän sanoo.
Vältä kiirettä ja ahmintaa
Sukulan mukaan liiallinen suolan ja rasvojen käyttö ei ole enää suomalaisen ruokavalion kompastuskivi.
– En halua toitottaa niistä liikaa, sillä olemme koko ajan menossa parempaan suuntaan. Muutos on tapahtunut miltei huomaamatta, sillä kun esimerkiksi leikkeleistä on vähennetty suolaa, on makuaistimme tottunut siihen.
– Tämän päivän ongelmia ovat ruoan liian suuri määrä aterioilla, epäsäännöllinen ateriarytmi ja hotkiminen. Itsekin yritän noudattaa säännöllisyyttä, syödä nautiskellen eli hitaasti ja vain sen verran kuin on nälkä.
Sukulan mukaan kansamme ongelma ylipaino ei ole hoidettavissa pelkästään liikunnalla. Ruosta saatavaa energiaa on enemmän kuin ehdimme kuluttaa. Herkkuhetket ovat tarpeen ja sallittuja, kunhan perusruokavalio on kunnossa.
Energinen Sukula ehtii paljon. Hän toimii puolet ajasta yrittäjänä ja organisoi noin 600 tilaisuutta vuodessa. Työntekijöitä hänellä on noin 100. Oman aikansa vievät kaksi pientä ja yksi vähän isompi lapsi sekä oma viinitila Italiassa.
– Ruoan nautittavuudesta ei tarvitse tinkiä. On helppo oppia valmistamaan ravitsevaa ja samalla hyvää ruokaa. Myös valmisruoat ovat nykyisin erittäin hyviä niin maultaan kuin ravintoarvoiltaankin.
Studio55/Marja Nyman
Uusimmat
-
22:59
Vuohet saivat yllättävän tehtävän Chilessä – ruokakauppajäte parempiin suihin
-
22:42
Siellä lepää: Joel Pohjanpalolta helpottava onnistuminen Huuhkajissa
-
22:42
Nyrkkeilijän raivo lähti lapasesta – teki tuhoa metallitanko kädessä
-
22:41
Nuoret joensuulaismiehet järjestivät huumeita myytäväksi kotikulmilla – yksi vangittu
-
22:29
Israelin armeija väittää: YK-joukkoja ohjeistettiin suojautumaan – kaksi rauhanturvaajaa haavoittui
-
22:18
Italia ja Ranska vaativat Israelilta selitystä rauhanturvaajien tukikohdan tulituksesta, USA "syvästi huolissaan" – MTV seuraa
-
22:01
Arja Koriseva ja Valtteri Palin esittelivät humoristisen puolen itsestään TTK-parketilla
-
22:00
Salamurhatun Robert F. Kennedyn leski Ethel Kennedy on kuollut
-
21:45
Miltonin uhrimäärä noussut kymmeneen, hurrikaani riepotti myös Karita Mattilan kotia Floridassa – MTV seuraa
-
21:26
William ja Catherine edustivat ensi kertaa yhdessä syöpähoitojen jälkeen
-
21:09
Lätkälegendojen pojilla kulki – reppu heilui vuoron perään Jokerien ottelussa
-
21:08
Viestinnän salausta kiertävä EU-asetuskompromissi herättää yhä epäluuloja – tarkoitus estää kuvat lasten hyväksikäytöstä
-
21:03
Hurja video näyttää miten raju tuuli repi puita Floridassa
-
20:55
Heikki Paasonen julkaisi koskettavan videon – ei ole ehtinyt viettää aikaa vastasyntyneen poikansa kanssa
-
20:54
21-vuotias lahjakkuus ensimmäistä kertaa avaukseen, Joel Pohjanpalo kärjessä – tässä Huuhkajien kokoonpano Irlanti-peliin
-
20:53
Helsingin keskustassa kadonnut mies on löytynyt
-
20:39
Hurrikaaneja kaikkialla! BBC:n sääennusteet lupasivat poskettomia hirmumyrskyjä ympäri maailmaa
-
20:39
Suomelle moitteet YK:lta saamelaisalueelle myönnetyistä malminetsintäluvista
-
20:26
Suomeen saapumassa uusi syysmyrsky – lauantaina säässä täyskäänne
-
20:17
Nämä kolme ilmiötä vaikuttavat hurrikaanien voimakkuuteen ja kehittymiseen
-
Lataa lisää