Jyrki Sukula ojentaa: Suomalainen, älä hotki ruokaasi!

Kokki Jyrki Sukula iloitsee siitä, että suomalaiset ovat tottuneet vähäsuolaisempaan ravintoon. Ruokailutavoissa on sen sijaan vielä petraamista.

Televisiosta tuttu ruokaguru Jyrki Sukula toimii sekä yrittäjänä että HK Ruokatalon luovana johtajana. Viimeksi mainitussa tehtävässä hän on ollut mukana kehittämässä 12 Via-ruokatuotteen perhettä, jossa ruoan ravitsevuus on maun ohella merkittävä tekijä.

– Hyvä ruoka on hyvinvoinnin ja nautintojen perusta. Olen kehitystyössäni pyrkinyt siihen, että rasvat ovat hyvälaatuisia, suolan määrä kohtuullinen ja ateriassa on myös runsaasti kuituja, Sukula kertoo.

Kaikki tuotteet ovat saaneet Sydänmerkki-tunnuksen. Tunnus kertoo ruoan olevan ravitsemuksellisesti oikeaoppista. Silti mausta ei ole tingitty.

– Maku on se, joka tuottaa mielihyvää. Makuaisti on loppujen lopuksi aika yksinkertainen ja totutettavissa, hän sanoo.

Vältä kiirettä ja ahmintaa

Sukulan mukaan liiallinen suolan ja rasvojen käyttö ei ole enää suomalaisen ruokavalion kompastuskivi.

– En halua toitottaa niistä liikaa, sillä olemme koko ajan menossa parempaan suuntaan. Muutos on tapahtunut miltei huomaamatta, sillä kun esimerkiksi leikkeleistä on vähennetty suolaa, on makuaistimme tottunut siihen.

– Tämän päivän ongelmia ovat ruoan liian suuri määrä aterioilla, epäsäännöllinen ateriarytmi ja hotkiminen. Itsekin yritän noudattaa säännöllisyyttä, syödä nautiskellen eli hitaasti ja vain sen verran kuin on nälkä.

Sukulan mukaan kansamme ongelma ylipaino ei ole hoidettavissa pelkästään liikunnalla. Ruosta saatavaa energiaa on enemmän kuin ehdimme kuluttaa. Herkkuhetket ovat tarpeen ja sallittuja, kunhan perusruokavalio on kunnossa.

Energinen Sukula ehtii paljon. Hän toimii puolet ajasta yrittäjänä ja organisoi noin 600 tilaisuutta vuodessa. Työntekijöitä hänellä on noin 100. Oman aikansa vievät kaksi pientä ja yksi vähän isompi lapsi sekä oma viinitila Italiassa.

– Ruoan nautittavuudesta ei tarvitse tinkiä. On helppo oppia valmistamaan ravitsevaa ja samalla hyvää ruokaa. Myös valmisruoat ovat nykyisin erittäin hyviä niin maultaan kuin ravintoarvoiltaankin.

Studio55/Marja Nyman

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja