JYP-legenda Eric Perrin suree SM-liigan nykytilaa – ottaa kantaa myös lasten urheiluun: "Toivon vain että Suomen hallitus tekee voitavansa"

4:37
Eric Perrin ja Juha-Pekka Hytönen muistelivat JYPin vuoden 2012 Suomen mestaruutta C Moren haastattelussa.

Kaksi vuotta sitten komeat jäähyväiset JYPille ja SM-liigalle jättänyt Eric Perrin on edelleen Floridassa asuessaan seurannut suomalaisen jääkiekon vaiheita. Koronapandemian takia tehdyt toimenpiteet riipaisevat vahvasti Suomeen rakastuneen ex-kiekkoilijan sydäntä.

Nykyisin ympärivuotisesti vanhassa kesänviettopaikassaan Daytona Beachissa asuva Perrin vetää palmujen katveessa paikallista kiekkoakatemiaa.

Koko hänen perheensä on mukana toiminnassa. Vaimo Karen toimii hallinnollisissa tehtävissä Daytona Ice Arenalla, jossa myös perheen aikuinen tytär Alyssa työskentelee. Maalivahtina pelaava poika Alex on yksi akatemian valmennettavista.

Yhdysvaltain jättimäisistä koronalukemista huolimatta juniorikiekko pyörii ainakin Floridan osavaltiossa tällä hetkellä yllättävän hyvin. Viime vuoden puolella harjoittelussa oli parin kuukauden tauko, mutta sen jälkeen toimintaa on avattu asteittain.

Viime viikonloppuna Perrin sai jopa huutaa äänensä käheäksi 9–10-vuotiaiden poikien kiekkoturnauksessa.

– Ainakin Floridassa on vahva mielipide siitä, että meidän täytyy pitää lapset liikkeessä. Heidät täytyy saada ulos kodeistaan, Perrin kertoo paikallisesta mentaliteetista.

– Heille täytyy saada luotua mahdollisimman paljon normaalia elämää. Yritämme tehdä sen niin fiksusti ja turvallisesti kuin mahdollista. Mitään kaaosta ei ole tullut jääkiekon parissa edes osavaltion tasolla. Tilanne on itse asiassa ollut melko hyvä.

– Olemme olleet paikoissa, joissa rajoitukset ovat paljon tiukempia, ja se tuntuu pahalta, 45-vuotias Perrin jatkaa.

Hän kuuntelee epäuskoisena tilannetietoja Suomesta, missä suhteellisesti huomattavasti pienemmät koronatartuntojen määrät ovat käytännössä keskeyttäneet junioriurheilun parin kuukauden ajaksi. Myös Floridassa oli hetki, jolloin harjoittelu oli seis tai sitä voitiin tehdä vain pienryhmissä, mutta tästä luovuttiin varsin nopeasti.

Lasten liikuntaharrastukset olivat liian arvokkaita keskeytettäviksi.

Palkkojaan leikanneet JYP-pelaajat kertoneet tilanteestaan Perrinille

Yhtä vakavaksi Perrinin vetää myös keskustelun kääntyminen SM-liigan nykyiseen taloustilanteeseen. Kanadalaiselle rakas JYP on joutunut viime kevään jälkeen jo kolmesti leikkaamaan pelaajiensa palkkoja.

Valmennuskaksikko Pekka TirkkonenAri Santanen on ollut syksystä asti lomautettuina, mitä jatkettiin edelleen maaliskuun loppuun asti.

MTV Urheilu uutisoi tällä viikolla, että peräti kuuden SM-liigaseuran toiminta uhkaa loppua, jos nykyiset koronarajoitukset jatkuvat ja kausi pelataan päätökseen tyhjille katsomoille.

Perrin on ollut yhteyksissä vanhoihin pelikavereihinsa. Hän on tietoinen siitä, millaisiin uhrauksiin nämä ovat joutuneet.

– Juttelin siitä Jani Tuppuraisen kanssa. Tilanne on vaikea. Pystyin kuvittelemaan, miltä itsestäni olisi tuntunut käydä läpi tällaisia aikoja.

– Minusta tuntuu, että pelaajat todella ottavat suurta vastuuta palkanleikkauksilla, jotta jääkiekko voi jatkua. Tiedän, ettei se ole helppoa. Kaikilla on perheet sekä laskuja ja lainoja maksettavanaan, Perrin valittelee.

Toive Suomen hallitukselle

SM-liigaseurojen toiveissa on saada vietyä kausi loppuun edes syksyllä tehdyin yleisörajoituksin. Muussa tapauksessa ensi kauteen lähdettäessä joukosta saattaa puuttua useampikin seura.

Perrin tuntee maan realiteetit. Monenkaan seuran taustalta ei löydy omistajia, jotka voisivat kovinkaan pitkään kuitata tappioita.

– He yrittävät tehdä parhaansa. Liiga ei ole koskaan ollut mitenkään tavattoman rikas. Toivon vain, että Liiga ja Suomen hallitus tekevät kaiken voitavansa, jotta homma pysyy käynnissä, koska jääkiekko on valtava asia sille maalle, Perrin toteaa.

– Sen näkee MM-kisojen aikaan, ja kun Suomi voittaa niissä, jääkiekko on jokaisen ihmisen sydämessä. Se kaikki alkaa Liigasta ja pelaajien kehittämisestä.

Perrinin mukaan on myös vaarana, etteivät kokeneet pelaajat näe enää mahdolliseksi jatkaa Suomessa pelaamista.

– Et halua menettää vanhempia pelaajia, jotka tuovat kokemusta sarjaan ja opettavat nuoria, miten pitää harjoitella ja kuinka tulla urheilijaksi.

– Kaikilla seuroilla taloudellinen tilanne on vähän erilainen. Se on siellä vaikeaa. Toivon vain, että asiat maailmassa muuttuvat pian, Perrin jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja