Jussi Niinistöltä tylyä tekstiä Haglundille: "Hän teki virheen"

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön (ps) mukaan puolustusministeri Carl Haglund (r) teki virheen, kun jätti informoimatta valiokunnan johtoa Aftenpostissa julkaistusta kirjoituksesta.

Norjalainen Aftenposten-sanomalehti julkaisi tänään Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisen kirjoituksen, jossa he kertoivat sopineensa puolustusyhteistyön tiivistämisestä Venäjän aggressioiden vuoksi.

Niinistöllä ei ollut etukäteen mitään tietoa Aftenpostenin kirjoituksessa, vaan hän sai tietää siitä vasta aamulla.

– Ajoitus oli harkitsematon, Haglund olisi varmasti voinut vaikuttaa siihen, että se olisi julkaistu vaalien jälkeen, Niinistö sanoi MTV:n vaalikuutiossa.  

Niinistön mukaan Haglund teki suoranaisen virheen.  

– Siinä puolustusministeri Haglund on tehnyt virheen. Hän kyllä kertoi 6.3. puolustusvaliokunnan viimeisessä kokouksessa menevänsä kokoukseen ja mitä siellä käsitellään. Siellä kokouksessa on tämä yhteiskirjoitus tullut esille ja tehtävä annettu Ruotsille.

Haglundilla olisi ollut Niinistön mukaan aikaa informoida puolustusvaliokunnan johtoa eli puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa puolustusministerien yhteiskirjoituksesta.

– Sen hän jostain syystä jätti tekemättä. Ja ainakin STT:n uutisen mukaan hän on jättänyt informoimatta tasavallan presidenttiäkin. Vaalit lähestyvät, kyllähän tästä keskusteluaihe saatiin. Tarkoituksella tai ei.

Mitä tapahtuu kriisin aikana?

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak näkee koko kuviossa laajemman perspektiivin.

– Jos tämä olisi ollut ainoa kerta, kun Suomen turvallisuuspolitiikassa viestiminen ei menisi täydellisesti, niin sen ymmärtäisi vielä työtapaturmana. Mutta nyt näitä sattuu jatkuvasti ja eri suunnista. Nyt joku järjestelmässä näyttää olevan rikki. Järjestelmä laadittiin aikana, jolloin tapahtumat etenivät hitaammin tai eivät tulleet julki. Pitäisikö tätä järjestelmään jotenkin uudistaa.

– Eihän se näytä hyvältä, jos maamme ministerit rauhan aikana sanovat ihan eri asioita. Mitä tapahtuu kriisin aikana, kun oikeasti pitäisi olla sama viesti? Ja luottaa siihen, että tulee sama viesti.

Niinistön mukaan kirjoituksesta loistaa selkeästi ruotsalainen retoriikka.

– Onko Haglund mennyt niin sisälle tähän retoriikkaan? Ei ole ymmärtänyt, millaisia reaktioita tämän tyyppinen kirjoittelu Venäjän aggressioita Pohjoismaisen puolustusyhteistyön kehittämisen yhteydessä aiheuttaa. Mielestäni ihan aiheetonta maalata piruja seinälle, kun ihan vilpittömästi pyritään kehittämään omia suorituskykyjä eikä uhata ketään, eikä tämä yhteistyö ole ketään vastaan.

– Kirjoituksesta puuttui vain, että Venäjä olisi uhka Suomelle. Mielestäni se ei ole uhka Suomelle nyt.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja