Jussi Niinistö pitää Puolustusvoimien kohuja yksittäistapauksina – "Teen johtopäätöksen, kun oikeusprosessit on käyty"

Jussi Niinistö Puolustusvoimien viimeiaikaisista kohuista:"Näyttävät yksittäistapauksilta" 2:46
Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei lähde vetämään vielä nopeita johtopäätöksiä Puolustusvoimien johtamiskulttuurista, vaikka kuluneen puolen vuoden aikana on nähty niin palvelurikos- kuin jääviysepäilyjä.

– Teen johtopäätöksen vasta sitten, kun oikeusprosessit on käyty, Niinistö kommentoi Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistai-iltana.

Alkuvuodesta otsikoissa on ollut etenkin Lemmenjoen vapaaehtoinen kertausharjoitus, jonka tapahtumien seurauksena Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti syytteet Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä ja Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä vastaan. Päiviön epäillään käyttäytyneen harjoituksessa epäasiallisesti ja Eskelisen epäillään viivytelleen Päiviön rikosepäilyn esitutkinnan aloittamista.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi viime viikolla keskusrikospoliisia aloittamaan esiselvityksen myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimista Lemmenjoen tapauksen yhteydessä.

Niinistön mukaan toistaiseksi näyttää siltä, että kyseessä on yksittäistapauksia. 

– Jos käy ilmi, että on pesiytynyt laajemminkin tällainen toiminta- ja johtamiskulttuuri, niin totta kai siitä on vedettävä johtopäätökset ja korjattava, Niinistö toteaa.

Ministeriö kuulemassa Eskelistä

Niinistö kommentoi Asian ytimessä -ohjelmassa myös Lemmenjoen tapahtumien vaikutusta Eskelisen ja Lindbergin jatkoon Ilmavoimien ja Puolustusvoimain komentajina.

Eskelinen ja Lindberg ovat kummatkin jättämässä pestinsä tämän vuoden aikana. Niinistön mukaan puolustusministeriössä kuullaan syytteet saanutta Eskelistä, ennen kuin päätetään, voiko hän jatkaa kautensa loppuun syytteistä huolimatta.

– Puolustusministeriössä on tarkoitus järjestää kuuleminen ja sen jälkeen katsotaan, mitä seuraamuksia tulee, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Lindbergin kohdalla tilanne on sama, jos hänen toimistaan aloitetaan esitutkinta tai häntä vastaan nostetaa syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat