Jussi Halla-aho: En usko, että Boris Johnsonin ero vaikuttaa Suomen saamiin turvatakuisiin

Onko Boris Johnsonin poliittinen ura tässä? Näin vastaa Suomen Lontoon-suurlähettiläs 0:50
Video: Onko Boris Johnsonin poliittinen ura tässä? Näin vastaa Suomen Lontoon-suurlähettiläs

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei usko, että Boris Johnsonin erolla olisi suuria vaikutuksia muuhun maailmaan.

Brittimedian tietojen mukaan Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson eroaa tänään konservatiivipuolueen johdosta. BBC:n tietojen mukaan hän haluaa jatkaa pääministerinä syksyyn asti.

Juuri Boris Johnson ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat toukokuussa poliittisen julkilausuman, jossa Iso-Britannia antoi Suomelle laajat turvatakuut.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kuitenkin luottavainen siitä, ettei Johnsonin ero pääministerin tehtävästä muuta Suomen näkökulmasta juuri mitään.

– En usko, että pääministerin vaihtuminen sinänsä vaikuttaa asiaan. Britanniassa on varsin laaja ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteisymmärrys liittyen esimerkiksi Venäjän-vastaiseen pakotepolitiikkaan, Ukrainan tukemiseen tai Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin etenemiseen, Halla-aho sanoo MTV Uutisille.

–  En usko, että tällä on muuhun maailmaan kovinkaan suurta vaikutusta.

Halla-aho ei tässä hetkessä näe Johnsonille luonnollisia seuraajakandidaatteja, mutta arvioi, ettei henkilöllä ole sinänsä Suomen kannalta valtavaa merkitystä. Ison-Britannian ulkopoliittisen linjan muodostaa hallitus pitkälti kollektiivina.

– Esimerkiksi Britannian ulkoministeri ja puolustusministeri ovat olleet myös hyvin aktiivisia linjan vetäjiä tai esiintuojia. En usko, että nämä asiat ovat Boris Johnsonin henkilöstä riippuvaisia, Halla-aho arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat