Juotko sinäkin teevetesi mukana muovia? Tiettyjen laatuteevalmistajien teepusseista vapautuu veteen miljardeja mikromuovihiukkasia, esittää tuore tutkimus

9:35
Miten selvitä kauppareissusta ilman muovia? MTV Uutiset Live otti asiasta selvää!

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan joistakin premium-teepusseista vapautuu teeveteen korkeita määriä mikromuovia. Tutkimuksesta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tutkimusta varten Kanadan Montrealissa sijaitsevan McGill-yliopiston tutkijat ostivat neljää eri teetä, jotka oli pakattu muovisiin teepusseihin.

Tyypillisesti teepussit valmistetaan paperista, mutta jotkin niin sanotut premium-merkit ovat siirtyneet käyttämään tuotteissaan eräänlaisista muoviverkoista valmistettuja pusseja.

Tutkijat poistivat pusseista teen ja laittoivat tyhjät teepussit kiehuvaan veteen. Tutkimuksen mukaan yksittäisestä teepussista vapautui kuumassa vedessä noin 11,6 miljardia ihmissilmälle näkymätöntä mikromuovihiukkasta sekä 3,1 miljardia vielä pienempää nanomuovihiukkasta.

Teetä ei tarvitse pakata muoviin

Tutkimus esittää, että teepakkauksista vapautuneiden hiukkasten määrä on suurempi, kuin mitä on aiemmin raportoitu löytyneen muista elintarvikkeista. Toisaalta kyseisessä tutkimuksessa muovinpalat altistettiin kiehuvalle vedelle huoneen lämpötilan sijaan.

Tutkija Laura Hernandez toteaa, että teetä ei tarvitse pakata muoviin, ja että muovin vähentämiseen tähtäävillä kuluttajilla on mahdollisuus olla tietoisempia ostoksistaan.

Mikromuovia on löydetty ympäristöstä, hana- ja pullovedestä sekä joistakin ruoista.

The Guardian uutisoi kesällä tutkimuksesta, jonka mukaan ihminen syö ainakin 50 000 mikromuovihiukkasta vuodessa ja myös hengittää keuhkoihinsa samansuuruisen määrän muovia.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan hiukkaset eivät ole juomavedessä terveydelle vaaraksi. Järjestö kuitenkin muistuttaa, että asiasta saatu luotettava tutkimustieto on rajallista.

Alkuperäinen tutkimus on julkaistu Environmental Science and Technology -julkaisussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja