Juontaja Alma Hätönen kertoo syvästä yhteydestä syöpään menehtyneeseen siskoonsa – "Hän on yhä aktiivisesti läsnä"

Alma Hätönen tuntee menehtyneen siskonsa läsnäolon: ”Hän tekee itsensä näkyväksi silloin tällöin” 7:19
Huomenta Suomen haastattelussa Alma Hätönen kertoo, millaisia selittämättömiä kokemuksia suomalaisilla on ollut.

Millaisia yliluonnollisia kokemuksia suomalaisilla on? Voiko selittämätön tapahtuma olla jotakin muutakin, kuin selkäpiitä karmiva kummitustarina? Näihin kysymyksiin etsii vastauksia juontaja Alma Hätönen Yönpuolen Tarinoita -podcastissaan. 

Muun muassa Big Brother -juontajana ja Ylen YleX-radiojuontajana työskennellyt Alma Hätönen kiertää ympäri Suomea kuulemassa ihmisten kokemuksia selittämättömistä tapauksista podcastiaan varten.

Henkilöiden omilla äänillä kerrotut kokemukset ovat olleet kauniita ja lohdullisia, mutta myös negatiivisia ja pelottavia. 

Syvällinen yhteys tuonpuoleiseen

Hätönen kertoo, että hänen saamansa palaute on ollut ainoastaan positiivista. Itseään hän kuvailee "ylpeäksi hihhuliksi".

– Se tarkoittaa sitä, että minulle henkimaailma on hyvin luonnollinen asia, enkä peittele sitä yhtään. Mutta onhan se edelleen meidän yhteiskunnassa aikamoinen tabu, hän pohtii.

Kokemukset selittämättömistä tapahtumista ovat osa muinaissuomalaista perinnettä, ja merkittävä osa kansallissatuja.

– Näitä asioita on kaikissa kulttuureissa riippumatta siitä, minne päin maailmaa meneekään. Nykyään olemme ehkä jollain tavalla etääntyneet suhteessa tiettyyn henkisyyteen.

Myös juontajalla itsellään on hyvin henkilökohtaisia, selittämättömiä kokemuksia.

Hätösen 39-vuotias Eeva-sisko menehtyi syöpään lokakuussa 2022. Menetys oli traaginen ja yllättävä, sillä syöpä todettiin vain kuukautta aikaisemmin.

Hätönen kertoo, että hän yhä kokee aktiivista ja syvää yhteyttä siskoonsa.

– Hän on yhä aktiivisesti läsnä. Joku saattaa ajatella, että onko suruprosessia käyty kunnolla, jos tällaiseen tukeutuu. Mutta koen, että hän tekee itsensä näkyväksi aina silloin tällöin.

Hätönen kertoo käsitelleensä asiaa paljon myös terapiassa.

Räyhänhenkiä ja menehtyneiden läheisten yhteydenottoja

Hätönen sai innostuksen podcastin aloittamiseen ystävien seurassa vietettyjen illanviettojen myötä. Lähes kaikilla hänen tapaamillaan ihmisillä tai vähintään heidän läheisillään on ollut jonkinlaisia yliluonnollisia tai selittämättömiä kokemuksia. 

Valtaosa selittämättömistä tapauksista eivät ole pelottavia kummistustarinoita, jollaisiin populaarikulttuurissa usein törmää. 

– Monesti tällaiset selittämättömät kokemukset liittyvät läheisen kuolemaan, ja sitten tämä vainaja on tullut tapaamaan heitä. Tarinat ovat kauniita ja lohdullisia kokemuksia. Kuuntelijat ovat kertoneet saaneensa lohtua kertomuksista esimerkiksi oman läheisensä menetyksen yhteydessä.

Hätönen kertoo, että säikähtäminen on normaali reaktio yliluonnollisessa kokemuksessa, vaikka hengen intentio ei olisi millään tavalla paha. Tilanteen yllättävyys ja odottamattomuus saattaa aiheuttaa kavahtamisen.

Pelottaviakin tarinoita hän on kuullut. Tällaisia henkisiä kokemuksia Hätönen kuvailee "tarrahengiksi", jotka saattavat aiheuttaa ongelmia ihmiselle ja tuoda tälle negatiivista energiaa.

Yönpuolen Tarinoita-podcastia julkaistaan Podme-palvelussa.

Lue myös: