Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Juomat aterian alusta loppuun

Mikä aperitiiviksi?
Mikä aperitiiviksi?Copyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 30.01.2004 14:20

Alkudrinkillä on kaksi tehtävää: sen on oltava kevyt ja ruokahalua herättävä. Menneinä aikoina aperitiivi oli kaikkea muuta, dry martini tai viskigrogi. Näitä seurannut ruoka sai olla tuhtia aromeiltaan, jotta ruokailija selvisi alkushokista. Nykytrendin mukaan paras aperitivi on aito, ranskalainen samppanja. Seuraavaksi paras on luunkuiva espanjalainen fino sherry. Kuiva kuohuviini ja kevyehkö valkoviinikin käyvät.

Kevyt viini alkuun
Kevyt viini alkuunCopyright Alma Media Oyj 2001

Hyvällä aterialla kuljetaan intensiteettiä ja tehtävän raskautta nostaen. Valkoisista punaisiin, kuivista makeisiin juomiin. Alkuruokien tulisi olla kevyitä rakenteeltaan ja aromeiltaan. Sama koskee viinejä. Pohjois/venäläinen suolaa ja etikkaa suosiva alkupalaperinne asettaa täten vaikeuksia. Jos alkuun syödään keitto, fino sherry on klassinen valinta. Jos alkupalana on jokin kala-, äyriäis tai riimilihaherkku, hyvä nyrkkisääntö on katsella valkoviiniksi sauvignonblanc tai riesling. Ne eivät useinkaan ole rakenteeltaan raskaita, mutta rypäleet ovat hapokkaat.

Kastike ja viiniKastike ja viiniCopyright Alma Media Oyj 2001

Jos tarjoat pääruuaksi kalaa, kastike yleensä määrittää, mitä viiniä kannattaa tarjota. Jos kyseessä on yksinkertainen kastike ja vaalean lihan kala, hapokkaat kuivat valkoviinit sopivat hyvin. Ideaalivalintoja ovat muscadet, chablis tai sancerre. Mutta jos tarjolla on punalihaista kalaa tai kermakastike, tynnyrissä maustetta saanut uuden maailman chardonnay sopii usein paremmin. Viinejä voi myös huijata. Jos valkoviini tuntuu nuorelta ja liian hapokkaalta, pane pari tippaa sitruunaa ruokaan. Viini muuttuu pehmeämmäksi. Yleensä sitruunaa tosin käytetään tuhoisalla tavalla juuri silloin, kun viinissä on liian vähän happoja. Sitruuna muuttaa sen vieläkin mitäänsanomattomammaksi.

Punaista lihallePunaista lihalleCopyright Alma Media Oyj 2001

Liharuokien viini ei ole ongelma, jos kokki katsoo karttaa. Lampaalle kannattaa valita tunnetun lammasmaan viini Espanjasta, Ranskasta tai Australiasta. Jos lammas on kypsää paistia, espanjalainen pehmeä rioja tulee ensiksi mieleen. Jos kyseessä ovat punaisiksi jätetyt lampaankyljykset, viini voisi olla jo riojaa parkkihappoisempaa, hyvää bordeauxia, ylipäätään cabernetsauvignonia. Pataruuille ja vasikalle käyvät riojan lisäksi myös rhonelainen ja burgundi. Hyvä pihviviini naudanfileelle on mieluusti laadukasta. Jos pidät kypsästä lihasta, valitse pehmeä viini. Jos pidät mediumista, kovempi. Jos kyseessä on pippuripihvi, valitse pehmeä. Muuten suu palaa. Riistalle parhaat, kypsähköt bordeauxit ja burgundit. Hyvä vinkki, jos punaviini tuntuu liian kovalta, parkkihappoisen tanniiniselta: lisää ruokaan suolaa. Se pehmentää viinin makua.

Makeaa juustoilleMakeaa juustoilleCopyright Alma Media Oyj 2001

Jälkiruokajuusto on viininystävän mieleen. Punaviini ei kuitenkaan useinkaan ole paras kumppani: se vaatii hyvinkin miedon juuston seurakseen. Parhaita vaihtoehtoja löytää makeiden valkoviinien ja portviinien parista. Brie ja camembert ovat jo aika tuhteja, joten tarpeeksi hapokas makea valkoviini, jalohomearomin kyllästämä sauternes tai tokaji ovat optimeja. Myös näitä halvempia vaihtoehtoja on tarjolla aika ajoin. Port kellistää jo sinihomejuustonkin.

Jälkiruoka paras yksinJälkiruoka paras yksinCopyright Alma Media Oyj 2001

Suomalaisilla on järkevä tapa nauttia jälkiruuat kahvin kanssa. Periaatteessa viinin pitäisi olla makeampi kuin jälkiruoka, jotta se ei muuttuisi latteaksi. Asia ei ole aivan näin yksinkertainen, mutta hyvät jälkiruokaviinit säästäisin juustoille.

Viiniaterian avecViiniaterian avecCopyright Alma Media Oyj 2001

Hillitön määrä ruokalajeja ja erilaisia viinejä on rankka kokemus. Yksi viini sopii kahdellekin ruokalajille. Näin vältetään makujen kakofonia. Aperitiivi toimii usein alkupalan kanssa. Pääruuan viinille voi valita sopivan juuston. Pitkän aterian jälkeen kaipaa kuitenkin kahvia. Sikarimiehet ja muutkin saattavat pitää teestä. Kahvi on liian dominoiva seuralainen käsinkääritylle sikarille. Sen paras viiniseuralainen on laadukas portviini. Tyylikästä on, jos viiniaterian lopettaa rypäletuotteeseen, konjakkiin tai grappaan. Myytin mukaan viljatuotteiden ja rypäletuotteiden yhdistäminen aiheuttaa huonon olon. Todellinen syy lienee se, että nautiskelija on saanut liian suuren annoksen alkoholia.

(Teksti: Pekka Suorsa)

Lisää aiheesta:

Löytyykö sinulta tällainen ohjekirja tai pahvikotelo? Voi olla satasien arvoinen: "Älkää hävittäkö"Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässäShein poisti lapsen näköiset seksinuket sivuiltaan – halpakauppasivustot syynissä RanskassaTunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:55
    Videopelit

    Löytyykö sinulta tällainen ohjekirja tai pahvikotelo? Voi olla satasien arvoinen: "Älkää hävittäkö"

  • 17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • 16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • 13:29
    Verkkokauppa

    Shein poisti lapsen näköiset seksinuket sivuiltaan – halpakauppasivustot syynissä Ranskassa

  • 11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"