Juno pyörsi päätöksensä uransa lopetuksesta ja voi nyt paremmin kuin aikoihin: "Olen saanut itseni pois siitä syvästä masennuskelasta, ettei mikään onnistu"

0:43
Masennuksen päihittänyt Juno paljastaa tulevaisuuden suunnitelmansa

Rap-artisti Juno selätti kodittomuuden, työttömyyden sekä masennuksen ja löysi uuden inspiraation palata musiikin pariin.

Vuonna 2017 rap-artisti Juno, eli oikealta nimeltään Jon Korhonen, ilmoitti yllättäen päätöksestään lopettaa uransa. Myöhemmin hän pyörsi päätöksensä, ilmoittaen pitävänsä pitkän tauon. 

Vaikka tapaamishetkellä päivä on harmaa, pimeä ja kylmä, Juno vaikuttaa rentoutuneelta ja tyytyväiseltä. Mies on saanut juosta haastatteluissa ja erilaisissa tilaisuuksissa ahkerasti ja hän myöntää, että väsymystä on ilmassa. 

– Hyvää kuuluu, mutta väsyttää. Olen ollut kuudelta jo duunissa, joka päivä. 

Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Syksyllä 2017, kun Juno päätti lopettavansa, mies kamppaili useiden ongelmien kanssa. Mukaan lukien masennus, työttömyys sekä kodittomuus. 

Tällä hetkellä asiat ovat toisin, paremmin. Kun Juno puhuu vuoden takaisista kamppailuistaan, hän ei vähättele. 

– Periaatteessa kaikki perusasiat, mitä omassa elämässä oli lukuun ottamatta lapsia, niin kaikki oli suoraan sanottuna päin vittua. Olin koditon, ei tullut musaa, ei ollut duuneja ja sitten siihen päälle vielä se, ettei oikein kiinnostanut mikään. Silloin mietti, ettei enää jaksa. 

Arjen tasaantuminen pelasti masennukselta

Päivätyökseen Juno ajaa pihatalohuollossa pääasiassa kramereita ja traktoreita. Miehen arjessa on jälleen selkeä rytmi sekä päämäärät. Näin ollen myös musiikin tekeminen alkoi jälleen kiinnostaa ja Juno tajusi, ettei hän haluakaan lopettaa uraansa vielä. 

Junon mukaan palo musiikin tekemiseen syttyi jälleen, kun hän oli pitkään poissa sen parista ja keskittyi siihen, että saisi omat asiansa kuntoon. Inspiraatio on palannut, mutta palavaa halua keikoille ei kuitenkaan vielä ole. 

– Koska on ylipäätään saanut perusasioitaan kondikseen, olen saanut itseni pois siitä syvästä masennuskelasta, ettei mikään onnistu. 

Keikkalavoja enemmän Junoa kiinnostaa tällä hetkellä viettää aikaa perheensä kanssa. Junolla on yhdeksän- ja kuusivuotiaat lapset sekä kymmenenkuinen vauva. Yhteensä muusikon ja hänen puolisonsa uusperheeseen kuuluu viisi lasta. 

Nyt Juno haluaa ennen kaikkea olla isä lapsilleen. 

– Se on vähän tylsää, että olen ollut melkein koko heidän elämänsä muualla kuin kotona viikonloppuisin. Ajattelin, että ehkä se olisi korkea aika, että lapsillani olisi faijakin joskus, joka ei olisi aina jossain muualla kuin himassa. 

Arvokas tuki kollegoilta

Kun Junon voimat olivat loppu, hän sai paljon tukea ympäriltään. Apua tuli niin lähipiiristä kuin räppikollegoilta. Mies mainitsee saaneensa lujaa tsemppausta muun muassa Ville GalleltaPalefacelta sekä Graciakselta.

Junon mukaan viestien saaminen muilta artisteilta tuntui aluksi hieman oudolta ja hassulta. Jälkikäteen mietittynä hän on kuitenkin kiitollinen saamastaan tuesta. 

– Kyllä siitä tulee hyvä fiilis. 

Lopulta Juno tajusi, että ainut, joka voi laittaa hänen asiansa kuntoon, on hän itse. 

– Äiti on aika lailla opettanut ihan pienestä asti, ettei valittamalla tapahdu mitään muuta kuin että kaikkia alkaa ärsyttää. Niin ajattelin, että pakko se on vaan tehdä, oli se hauskaa tai ei. Voin valittaa loputtomiin himassa ja mitään ei ikinä tapahdu. 

Juno ei koe, että julkisuuden paine olisi varsinaisesti vaikuttanut hänen masennukseensa. Ainut asia, mikä häntä on julkisuudessa ikinä mietityttänyt, on kuinka se vaikuttaa hänen lähipiiriinsä. 

– Olen ajatellut mitä äiti, sukulaiset, lapset tai jotkut lasten koulukavereiden vanhemmat ajattelee. Se on ollut ehkä se suurin kela itselleni. Henkilökohtaisesti mulle on aika sama, miten joku ajattelee. Mutta sen mietityttää välillä, että vaikuttaako se muihin ihmisiin. 

Nuorena Juno ei osannut koskaan edes kuvitella, että hän olisi jonain päivänä tunnettu. Nuori artisti teki musiikkia sekä videon SMC Lähiörotat -kokoonpanon kanssa, joka sai yhtäkkiä miljoonia katselukertoja. 

– Sitten tajuat, että ei hitto, jengihän tunnistaa sut kadulla! 

Juno ei koe joutuneensa juurikaan julkisuuden negatiivisten lieveilmiöiden uhriksi. Hän lukee harvoin itsestään kirjotettuja artikkeleita, mutta ymmärtää, että tietyissä elämäntilanteissa, kun hänelle on tapahtunut paljon, hänestä on ollut myös helppoa kirjoittaa negatiiviseen sävyyn. 

– Lähtökohtaisesti kaikilla ihmisillä on oikeus omaan mielipiteeseensä, oli se sitten hyvä tai ei. Ihan sama, kunhan pyrkii itse vain tekemään omassa elämässään asioita niin, että pystyy olemaan hyvällä omatunnolla. Se on mulle se juttu siinä. 

Uskallusta haaveilla

Uransa aikana Juno on nähnyt ja kokenut paljon. Hän on ihastuttanut kuulijoitaan intiimeillä klubikeikoilla, mutta päässyt myös muutaman kerran suurille lavoille.

Artisti nähtiin esimerkiksi usean muun suomiräppärin kanssa Hartwall Arenan lavalla JVG:n kanssa muutama vuosi sitten, kun hän oli mukana esittämässä kollektiivikappaletta Mist sä tuut?. Lavalla ollessaan Juno teki merkittävän havainnon urastaan ja siitä, mitä hän siltä haluaa. 

– Tajusin, että musta ei ehkä ikinä ole siihen, että mulla olisi niin isoja keikkoja. Mulle se olisi periaatteessa katastrofi, koska siellä olisi ihan liikaa ihmisiä. Mikä on hassua: haluan tehdä musiikkia mutta vähän kammoksun valtavaa määrää ihmisiä. 

– Varmaan sekoaisin, jos olisin Suomen isoin artisti. Liikaa huomiota, enkä mä diggaa siitä. Se riittää, että saa tehdä musiikkia ja että välillä olisi keikkoja. 

Juno haaveilee, että tulevaisuudessa hän saisi tehdä lisää musiikkia bändinsä kanssa sekä näyttelijän töitä. Musiikkin suhteen hänellä on yksi erittäin selkeä tavoite ja unelma. 

– Junnuna oli aina tavoite, että tee mahdollisimman monen tyypin kanssa musiikkia. Ehkä se suurin haave olisi, että saisi tehdä Ville Valon kanssa biisin. Hän on varmaan ainut suomalainen muusikko, ketä mä fanitan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja