Jumalakin mukana - tämän takia ilmastokeskustelu rönsyilee

Ilmastonmuutoksesta keskustellaan julkisuudessa välillä värikkäin sanankääntein ja jopa myytein. 

HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) piti ilmastonmuutoksen riskeihin ja vaikutuksiin liittyvän seminaarin torstaina 10.4.2014. Seminaarissa puhunut Sitran johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti selvitti, miksi ilmastonmuutoskeskustelu puuroutuu niin helposti.

1. ”Ei ihmisen, vaan jumalan asia”

Joillekin uskoville ihmisille ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos voi kuulostaa pahimmillaan jumalanpilkalta, sillä isoihin asioihin on ainoastaan jumalalla yksinoikeus. Lahden mukaan monet eivät halua uskoa siihen, että ihmislaji on kykenevä toiminnoillaan vaikuttamaan koko maapalloon luonnonvoimien tavoin.

2. ”Muistathan varautua maailmanloppuun”

Lahden mukaan monet mediatahot liioittelevat, vähättelevät ja värittävät totuttaa melkoisesti, mikä sotkee entisestään keskustelua. Hänen mukaansa ilmastonmuutokseen liittyvät räväkät otsikot usein myyvät hyvin. Lahdella on kokemusta esimerkiksi haastattelusta, missä toimittaja etsi pelottelu-uutisoinnin aihetta maailmanlopun hengellä, vaikkei maailmanlopusta puhuttu. Pelottelu lisää ilmiön kieltämistä.

3. Vastakkainasettelua

Monet toimittajat kuulevat ensin korkean tason ilmastonmuutoksen tutkijoita ja antavat tasapuolisen kuvan antamiseksi puheenvuoron skeptikoille. Lahden mukaan tasapuolisuus ymmärretään väärin tiedostusvälineissä. Lahti painottaa tieteen yksimielisyyden ilmastonmuutoksesta. Hänen mukaan räväkät vastakkainasettelut vain lisäävät epäselvyyttä ja sotkua.

4. ”Ei meidän teoilla ole vaikutusta, koska kiinalaiset kuitenkin…”

Monet uskovat, että ilmastonmuutokseen voi yksi ihminen vaikuttaa hyvin vähän. On olemassa vaikutusvaltaisempia tahoja, jotka saisivat enemmän aikaiseksi. Lahden mukaan kokemus vaikutusmahdollisuuksien vähäisyydestä passivoi ihmisiä. Monet passittavat ilmastonmuutoksen aiheuttamisen Kiinan tyyppisille jättivatioille.

5. Oppositio

Ilmastonmuutoksen kaltaisilla suurilla ja koko maailmaa koskettavilla ilmiöillä on luonnollisesti vastustajansa. Lukijoiden on tärkeä kiinnittää huomiota lähdekriittisyyteen. Lahden mukaan niin mediassa kuin tieteessä käytyä keskustelua myrkyttää sellainen vähemmistö, jolla on paljon mielipiteitä ja vähän tutkittua todistusaineistoa. Lahti kehottaa kiinnittämään huomiota asiasisältöön kuin siihen, puhuvatko ”vihreät hipit” vai toimitusjohtaja. Ilmastonmuutoksen epävarmuustekijöitä kattavasti esittäneet toimittajat saavat paljon kielteistä palautetta.

6. Moraalisia ongelmia ja tunteita

Ilmastonmuutoksen ottaminen vakavasti voi viedä monia siihen ajatukseen, että on luovuttava autoilusta ja lentomatkailusta. Monet kokevat syyllisyyttä ja huonoa omatuntoa kuluttamisestaan. Lahden mukaan on helpompaa olla ottamatta vakavasti kuin luopua korkeasta elintasosta. Monet länsimaalaiset kokevat omatunnontuskia, koska pahimmat kärsimykset kohdistuvat vähiten kuluttaville.

7. Talouskasvu vs. ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on Lahden mukaan vaikea talouden kasvua ja voittoa kannattaville tahoille.

IPCC:n huolestuttavimmat skenaariotkin ovat juuri niitä, joihin liittyy tukeva taloudellinen kasvu. Lahden mukaan on vaikea uskoa talouskasvuun ja kyseenalaistaa samalla talouden pelisääntöjen radikaalisti.

8. Ei ikäviä väittelyitä

Julkisuuden henkilöt eivät mielellään haluaisi lähteä ilmastonmuutoskeskusteluihin mukaan keskustelun vakavuuden ja vastakkainasettelun vuoksi. Aiheelle herkät ilmastoskeptikot saattavat nostaa meteliä asiasta. Monet eivät halua tulla haastetuksi väittelyssä tai muodostaa mielipidettään.



Juttua päivitetty 14.4.2014 kello 12:23. Vesa-Matti Lahden nimi korjattu ja seminaaritietojen osalta IPCC:n seminaari korjattu HSY:n seminaarilla.

Lue myös:

    Uusimmat