Julkkisparturi Bror Bäckström: Myös miehet juoruavat parturissa

Salon Bror Bäckströmissä on jo 50 vuoden ajan käynyt julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Bäckström kertoo, että yrittäminen on elämää kaikilla mausteilla, mutta ei palveluyrittäjänä rikastumaan pääse.

Bror Bäckström tunnetaan julkkiskampaajana. Hänen ensimmäinen liikkeensä vuonna 1959 sijaitsi Helsingin Ratakadulla samassa talossa kuin tv-pioneeri Tesvisio.

− Siihen aikaan television siivoojakin oli julkkis. Kun tv-väki alkoi käydä liikkeessäni ja tyytyväiset kertoivat eteenpäin, siitä se eteni kuin juoksukapula seuraavalle, Bäckström kertoo.

Julkkiksille ei siis tarvittu mitään erillistä markkinointia, eikä palvelualan yrittäjällä sellaiseen resursseja olisi ollutkaan.

Rippi-isänä asiakkaille

50 vuoteen mahtuu kaikenlaista, eikä Bäckströmin yritykselläkään ole aina mennyt hyvin. Mukaan mahtuu myös epäonnistumisia.

− Yrittäminen on samanlaista kuin muukin elämä, on ylä- ja alamäkiä kaikilla mausteilla. Asiakkaita saattaa vaan yhtäkkiä olla vähemmän − on työttömyyttä, tai käynnit vähenevät jostain muusta syystä. Silloin ei saa jäädä tuleen makaamaan, vaan on noustava nopeasti ylös.

Asiakkaat kertovat kampaajilleen yksityiselämästään ja perheestään usein enemmän kuin kenellekään muulle, myös miehet.

− Kyllä tämä sellainen rippi-isän ammatti on. Kun asiakkaat puhuvat ohi suunsa, niin silloin ei auta kuin yrittää unohtaa mahdollisimman nopeasti.

Julkkiksasiakkaista on Bäckströmiltä turha udella. Hän tietää varmasti paljon, mutta asiakassuhteet perustuvat luottamukseen, jota ei rikota. Ikinä.

Yksi julkinen työnäyte Bäckströmiltä muistetaan. Kun Risto Vahanen ja Seppo Fränti vuonna 2000 vapautuivat panttivankeudestaan, heidät haettiin suoraan lentokentältä tv-studioon. Bäckström parturoi ja kampasi heidät takaisin tavalliseen elämään.

Ura alkoi suoraan koulusta

Bäckström ryhtyi yrittäjäksi heti 19-vuotiaana, kun hän valmistui Helsingin kähertäjäkoulusta. Se oli hyvä ratkaisu silloin, mutta jonakin muuna aikana hän olisi ehkä tehnyt toisen päätöksen.

− On harhaa, että palveluyrityksellä rikastuisi. Kohtuulliseen elämään on kuitenkin mahdollisuus, mutta se vaatii paljon työtä.

Tavallinen yrittäjän viikkotyötuntimäärä on alalla vähintään 65 tuntia.

− Töistä ei lähdetä, kun liike suljetaan, vaan työtä on oltava valmis tekemään silloin, kun se asiakkaalle parhaiten sopii. Yrittäjänä kaikki raha täytyy tehdä itse, ja palvelualalla olet riippuvainen ihmisistä.

Parturi-kampaajan työ on poikkeavaa. Siinä kosketetaan asiakasta, ja se on hyvin henkilökohtaista. Mukana täytyy aina olla myös luottamusta. Se ei synny heti, eikä kaikkien kanssa koskaan.

− Monilla on ruusuinen kuva, että tämä olisi helppoa ja kivaa. Työ ei ole kevyttä, ja on pakko seurata muotia ja tyyliä. Tässä myydään koko ajan työsuoritusta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat