Julkisivuverhous vinyylistä

Viinyliprofiilista tehty ulkoverhous kestää auringonpaistetta ja sadetta, ei lahoa eikä homehdu. Sen voi asentaa myös vanhan verhouksen päälle.

Vinyyliulkoverhous on herättänyt katsojissa uteliaisuutta – sehän on huoltovapaa, kestävä ja varmasti homehtumaton. Asensimme sellaisen 1948 valmistuneeseen taloon, jossa asukas oli tehnyt jo aikaisemmin melko mittavan remontin. Sen yhteydessä oli muun muassa vaihdettu purueriste puukuitueristeeksi ja asennettu sen päälle 25 mm tuulensuojalevy.

Vinyyliverhous on ohuehkoa, PVC-muovista valmistettua profiilia.

Vaakapaneelin mitat ovat 285 mm x 3650 mm, pystypaneelin leveys on sama mutta pituus on 3040 mm. Syvyyttä profiililla on 12 mm. Leveydestä jää aina osa piiloon, joten etenemäksi muodostuu 26 cm.

Paloluokituksesta ei kannata olla huolissaan: syttymisherkkyysluokaksi on VTT:n testauksessa todettu 1, mikä tarkoittaa käytännössä palamatonta materiaalia.

Sadetakki talolle

Vinyylilevyn taakse on jätettävä tuuletusrako aivan normaaliin tapaan. Materiaalihan on täysin vedenpitävää ja voikin sanoa, että siitä tulee talolle tavallaan sadetakki, joka pitää kaiken kosteuden ulkopuolella. Levyn taakse jäävän tilan tuuletuksesta on pidettävä erityisen tarkasti huoli ja ilman on todella päästävä kiertämään.

Tuuletusrimana toimii 20 mm raakalauta, koolausvälin on oltava 400 mm.

Apuna on käytettävä tarvittaessa ristikoolausta, jolloin pohjasta saadaan varmasti tukeva.

Tässä kohteessa profiili asennettiin vaaka-asentoon. Nurkkaan asennettiin vinyylistä valmistettu j-lista, jonka voi halutessaan korvata myös tavanomaisella vuorilaudalla. Asukas halusi j-listan, jonka avulla nurkasta tulee varmasti hyvin siisti.

Ja kuten kaikessa muussakin seinän levytyksessä, laatoituksessa tai paneloinnissa, alalistan vaakasuoruus on tässäkin ratkaisevan tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta.

Lämpö vaihtelee, levy elää.

Vinyylilevy elää vajaat pari milliä metriä kohden, kun lämpö vaihtelee yli 50 astetta – enimmillään siis noin kuusi milliä levyä kohden. Se on varsin vähän, mutta silti se on otettava huomioon kiinnityksessä.

Levyt kiinnitetään reunoissa olevien hahlojen kohdalta ruuveilla, joiden kantaa on levennetty erityisellä kauluksella. Ruuveja ei väännetä aivan tiukoiksi, jotta levy pääsee elämään ja liikkumaan nuo muutamat millit.

Levyn keskikohta lukitaan paikalleen kiinnittämällä ruuvi keskimmäisen hahlon kumpaankin reunaan – keskiosa siis pysyy paikallaan, mutta levy pääsee kuitenkin tarvittaessa elämään kummankin pään suunnassa. Levyt limitetään 6 – 7 cm. Liitosten ei tarvitse olla koolausten kohdalla, sillä toimituksen mukana tulee sopivat tukirimat, jotka voi kiinnittää liitoskohdan alle vaikkapa viimeistelynaulaimella.

Ikkunoiden reunoihin tulee vuorilaudat, joten niiden kohdalta levytys jätettiin viitisen senttiä vajaaksi. Tähän kiinnitetään sopivat rimat, joihin vúorilaudat on helppo kiinnittää siten, että ne tulevat samaan tasoon viinyylilevyn kanssa. Ikkunan yläpuolelle asennetaan pelti. Sen ja vuorilaudan väliin jää 15 mm rako, jonka kautta ilma pääsee kiertämään myös ikkunan yläpuolella.

Levy on muutaman millin paksuista ja läpivärjätty, joten väri ei varmasti irtoa. Valmistaja antaakin tuotteelle 40 vuoden takuun.

Lisätietoja:

Lue myös:

    Uusimmat