Mainos

Julkisen vallan harjoittama kidutus lisätään rikoslakiin

Rikoslakiin lisätään erityiset rangaistussäännökset kidutuksesta, kertoo oikeusministeriö. Kidutuksen kriminalisoinnilla vahvistetaan perustuslain ja kansainvälisen oikeuden mukainen kidutuksen ehdoton kielto.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa muutokset niin, että kielto tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Lain mukaan kidutuksella tarkoitetaan sellaisen voimakkaan henkisen tai ruumiillisen kärsimyksen aiheuttamista toiselle, jonka tarkoituksena on esimerkiksi saada tunnustus tai tietoja taikka rangaista, pelotella tai pakottaa johonkin tai syrjiä.

Kidutus määritellään YK:n kidutuksenvastaisen yleissopimuksen mukaisesti vain valtiovallan tai muun julkisen vallankäytön rikokseksi. Se korostaa kidutuksen ominaisuutta erityisen vakavana valtiovallan rikoksena.

Kidutusta koskevat säännökset lisätään sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan koskevaan rikoslain lukuun.

Yksityishenkilöiden tekemä kidutus rangaistaan kuten ennenkin

Kidutuksesta voidaan tuomita myös sellainen julkisen vallan edustaja, joka nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy alaisensa tai määräysvallassaan olevan henkilön tekemän kidutuksen. Myös kidutuksen yritys on rangaistava.

Rangaistuksena kidutuksesta on vankeutta vähintään kaksi ja enintään kaksitoista vuotta.

Rikollisryhmien ja muiden siviilihenkilöiden kidutusteot rangaistaan kuten nykyisinkin rikoslain muiden väkivaltarikoksia koskevien säännösten mukaisesti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.