Julkisen sanan neuvosto uusii journalistin ohjeet

Mitä kaikkea media saa julkaista ja missä menee raja? 1:30
Katso myös: Mitä media saa julkaista ja missä menee raja?

Julkisen sanan neuvoston (JSN) kannatusyhdistys on päättänyt uusia journalistin ohjeet.

Päätöksestä kertoi maanantaina STT:lle JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen kannatusyhdistyksen kokouksen jälkeen.

– Kannatusyhdistys päätti syyskokouksessaan, että projektiin ryhdytään. Yksityiskohdat ja aikataulu hahmottuvat tarkemmin, kun uudistus pääsee vauhtiin ensi vuoden alussa, Hyvönen kertoi.

Hyvösen mukaan ohjeita alkaa uudistaa työryhmä.

– Ohjeiden uusiminen on yleensä huolellisen keskustelun paikka. Ajatus on, että varsinaisten ohjeiden lisäksi tulisi ohjeistus niiden soveltamiseen, Hyvönen kertoo.

Uudistuksen taustalla muuttunut mediaympäristö

Edelliset päivitetyt Journalistin ohjeet tulivat voimaan vuonna 2014.

Hyvösen mukaan ohjeiden päivittämistä alettiin pohtia median toiminnan ja toimintaympäristön muutosten takia.

Kimmokkeina uudistukselle ovat olleet muun muassa JSN:n keväällä tekemä kyselytutkimus media-alan toimijoille ja yleisölle.

JSN on myös osallistunut tutkimukseen, jossa selvitettiin journalistien eettisten ohjeiden muutostarpeita Euroopan maissa.

Journalistin ohjeet nousivat keskusteluun myös reilu viikko sitten, kun JSN tiedotti päätöksistään pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideoiden uutisointiin liittyen.

JSN on tähän mennessä antanut vapauttavan päätöksen kaikkiin käsittelemiinsä kanteluihin. Hyvönen totesi tiedotustilaisuudessa, että journalistin ohjeita olisi silti hyvä tarkastella ainakin verkkoartikkelien korjausmerkintöjen osalta.

Journalistin ohjeet toimivat joukkoviestinnän itsesääntelyn perustana Suomessa.

Ohjeisiin on kiteytetty journalistien ja julkaisijoiden näkemys siitä, millaisten eettisten periaatteiden mukaan he haluavat suomalaisen joukkoviestinnän toimivan.

Ohjeita ei ole tarkoitettu käytettäviksi rikos- tai vahingonkorvausvastuun perusteena.

Saivatko tiedotusvälineet puhtaat paperit Julkisen sanan neuvostolta Marinin bilevideokohusta? Vastaamassa puheenjohtaja Eero Hyvönen 6:52
Yksityisyyden suoja on pääministerillä viimeistään tämän JSN-päätöksen jäljiltä hyvin kapea, arvioi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen. Näin hän arvioi median onnistumista haastattelussa.

Uutista päivitetty 21.11. kello 18.13.

STT:n korjaus 21.11. kello 17.45: Toisin kuin aikaisemmassa juttussa kerrottiin, kimmokkeena journalistin ohjeiden uusimiselle ei ole ollut pääministeri Marinin bilevideoiden uutisointi vaan muun muassa JSN:n keväällä tekemä kyselytutkimus. 


Lue myös:

    Uusimmat