Jukka Jalonen näki punaista – latasi tiukan jyrähdyksen vähättelystä: "Aika helvetin kaukana"

Tulosruutu: Leijonat kaatoi Tampereella Sveitsin

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei pidä alkuunkaan siitä, millaista keskusteluja EHT-tapahtumien yllä käydään.

Leijonat kaatoi torstaina A-maajoukkuekauden avauskamppailussa Sveitsin lukemin 4–0. Suomen suoritus miellytti Leijonien päävalmentajaa Jukka Jalosta.

– Ei mitään moittimista. Hyvä ilme, hyvä taistelu ja ansaittu voitto. Pitää olla tyytyväinen, Jalonen huikkasi MTV Urheilulle taiston jälkeen. 

Suomen ehdottomia avainhahmoja olivat Antti Suomela, joka iski kolme maalia, sekä 25 torjunnalla nollapelin napannut Christian Heljanko.

– Kuten kaikki näkivät, he nousivat muiden yläpuolelle. Heljanko oli alussa hyvä ja hän otti pari tärkeää koppia. Samoin kolmannen erän alivoimalla. Voittaminen tällä tasolla vaatii tuollaisia juttuja, Jalonen kehui. 

Leijonissa isoin mielenkiinto kohdistui alkukaudella SM-liigassa vakuuttavasti esiintyneisiin yksilöihin. Liigan pistepörssin johtaja Jerry Turkulainen ja HIFK:ssa kovaa jälkeä tehnyt Kristian Vesalainen oli asetettu samaan ketjuun.

– He pelasivat parhaimmillaan hyvää lätkää. Välillä taas he olisivat voineet pelata vähän laadukkaammin kiekon kanssa. He hakivat jo etukäteen tuomittuja syöttöyrityksiä. Tuossa meidän pitää ihan yleiselläkin tasolla parantaa. Meidän hyökkäyspelimme ei ollut sitä, mitä se voisi olla, vaikka loimme tuplamäärän paikkoja Sveitsiin nähden. Toki, tuo saattaa tuntua ehkä oudolta, koska olimme välillä pitkiä pätkiä omissa jumissa. He eivät vain pystyneet luomaan paikkoja, koska olimme jämäköitä. Siihen täytyy olla tyytyväinen, Jalonen mietti. 

Vähättelijät kyykkyyn

Tampereen torstai-illassa oli omaa tarunhohtoisuutta, sillä Jalonen aloitti tällä erää viimeisen kautensa Leijonien päävalmentajana.

– Ei ollut ainakaan vielä mitään haikeutta. Täysillä tässä vedetään. Sitten kun viimeinen peli on pelattu, niin sitten saattaa olla. Mutta ei vielä, Jalonen hymähti. 

Leijonien maajoukkuekausi lähti liikkeelle totuttuun tapaan Karjala-turnauksesta. Kuten aiemmin, myös nyt EHT-pelien yhteydessä on käyty jos jonkinlaista keskustelua.

Sävy on ollut hyvin vähättelevä.

Tähän Jalonen latasi tiukan jyrähdyksen.

– Täällä vaatimustaso on kovempi kuin esimerkiksi Liigassa – ihan harjoituksista lähtien. Varsinkin pelit ovat erittäin kovia. Sitä kaikki eivät selkeästi ymmärrä. Puhutaan jostain ”EHT-höntsästä”. Kyllä tästä höntsä on aika helvetin kaukana! Jalonen ilmoitti tuimalla ilmeellä.

– Tuota voi kysyä pelaajilta, että miltä nämä pelit tuntuvat sarjamatseihin verrattuna. Ero on aikamoinen – niin se vain menee, Jalonen jatkoi julistamistaan.

Jalonen on puolustellut EHT-turnausten asemaa vuosien varrella.

– Nämä ovat erittäin tärkeitä tapahtumia kaikkien mukana olevien joukkueiden kannalta. Näemme näissä kovissa karkeloissa, että ketkä pystyvät suoriutumaan kevään MM-kisoja ajatellen. Jos mentäisiin vaan suoraan kisoihin, niin siellä olisi paljon vähemmän uusia pelaajia. Näemme näissä, että missä pelaajat menevät ja sen myötä on helpompi tehdä valintoja. Sen lisäksi nämä pelit kehittävät pelaajia. Ei tähänkään turnaukseen tullut yhtään kieltäytymistä. Leijonat-paita kiinnostaa edelleen, Jalonen sanoo.

Suomen turnaus jatkuu lauantaina, jolloin vastassa on Tshekki. Tuolloin kaukaloon hyppäävät muun muassa SM-liigasta tutut nuorukaiset Niko Huuhtanen, 20 ja Ville Koivunen, 20.

– Hienoa nähdä taas uusia kasvoja kehissä, Jalonen totesi tulevasta.

Lue myös:

    Uusimmat