Jukka Jalonen myöntää itsekin: Leijonilla etulyöntiasema MM-kotikisojen alla

Jääkiekon kevään MM-kisat alkavat ensi viikolla Tampereella ja Helsingissä. Suomi lähtee turnaukseen yhtenä isona ennakkosuosikkina – muun muassa helmikuisen olympiavoittonsa myötä. Kyseisen joukkueen rungosta rakentuu myös tämänkertaisen miehistön pohja. Tämä tarjoaa Suomelle ison etulyöntiaseman, minkä myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen myöntää.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hakee arvokisakaudelleen maukasta huipennusta, kun se aloittaa MM-kisaurakkansa ensi perjantaina Tampereella. Siitä käynnistyy hurmoksellinen putki, kun Leijonat pelaa jatkuvasti loppuunmyydyn Nokia Arenan edessä.

Leijonien kevät ei suinkaan ala torstaina, kun Suomi kohtaa Ruotsin EHT-turnauksen avausottelussa Sveitsin. Ei. Leijonat on jo pelannut useita valmistavia otteluita MM-kisojen alla.

– Viikko kerrallaan on vedetty ja pelattu pelejä. Aina viikon jälkeen on tehty analyysiä menneestä. Sen jälkeen joukkueen mukaan on tullut uusia pelaajia, ja homma on alkanut pikkuhiljaa tiivistymään. Kohta ollaan pisteessä, missä valitaan jo lopullinen joukkue. Aina matkan varrella tulee eteen semmoisia pelillisiä juttuja, mitkä eivät mene niin kuin haluaisimme, mutta se on ihan luonnollista tässä vaiheessa. Koostumukset vaihtuvat koko ajan. Se tarjoaa leiritysvaiheeseen ison haasteen, kun ei pelata käytännössä koskaan samoilla pelaajilla ja kokoonpanoilla, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puhuu MTV Urheilulle Suomen joukkueen valmistautumisjaksosta.

Se, että kisat pelataan Suomessa ja upouudella Nokia Arenalla, on näkynyt pelaajien keskuudessa.

– Kaikki haluavat tulla kisoihin. Yhtään kieltäytymistä ei ole tullut, Jalonen ilmoittaa.

Olympiapohja

Kotiturnauksen lisäksi Leijonien yllä on vielä ylimääräistä lisämielenkiintoa. Se tulee helmikuulta, Kiinasta.

Suomi kun voitti ensimmäistä kertaa ikinä miesten jääkiekon olympiaturnauksen.

Ja mikä suomalaisseuraajien kannalta herkullisinta, Leijonien MM-joukkueen runko rakentuu olympialaisissa pelanneista pelaajista.

Tällä hetkellä Leijonien nimetyssä MM-leiriryhmässä on 19 olympiavoittajaa.

– Kyllähän se auttaa, kun pelaajat tietävät ne tavat, miten toimimme kentällä ja kentän ulkopuolella. Pelaajien on myös helpompi pelata, kun heidän ei tarvitse miettiä niin paljoa eri asioita. Harjoitukset ovat tuttuja ja niin edelleen, Jalonen sanoo pohjasta.

Jo aiemmin menestynyt runko luo Suomelle kilpailuetua. Puhutaan jopa isosta etulyöntiasemasta.

– Toki, jokainen turnaus on aina oma juttunsa, kokoonpanot menevät uusiksi ja niin edelleen. Mutta onhan se jonkinlainen etu, kun on tietty pohja ja runko, jonka kanssa on jo nähty, että voimme menestyä, Jalonen myöntää.

Paine vai mahdollisuus?

Jalosella itsellä on kokemusta kotikisojen höyrykattilasta. Suomi asteli keväällä 2012 Hartwall Arenan jäälle hallitsevana mestarina.

Tuolloin paine näkyi Suomen joukkueessa, jonka tekemisiä seurattiin herkeämättä.

Entäpä nyt? Miten Leijonat aikoo valmistautua huumaan?

Jalosen mukaan kotikisojen kuvioista aiotaan puhua joukkueen kesken.

– Ihan sillä, että kaikki tietävät, millainen hype on päällä ja miten meidän pitää suhtautua siihen. Pyrimme keskittymään olennaiseen ja omaan hommaamme. Ei lähdetä liikaa vouhotukseen mukaan. Meidän tehtävämme on pelata hyvin ja kaikki toiminta keskittyy siihen, että silloin kun kiekko tippuu jäähän, olemme valmiita, Jalonen perkaa.

Paineilla on myös toinen puolensa. Hurmoksellisuus voi tarjota Suomelle valtavasti voimavaraa.

– Se on parhaimmillaan todella hienoa, kun pääsee pelaamaan kotiyleisön edessä. Yritämme nauttia siitä. Toki, voihan se tuoda omia suorituspaineita, kun odotukset ovat korkealla. Emme voi liikaa miettiä sitä, että mitä joku muu ajattelee. Keskitytään siihen, että mitä voimme yhdessä tehdä, Jalonen avaa kisojen lähestymisreseptiä.

Lue myös:

    Uusimmat