Juho, 11, on toiminut kuukauden yrittäjänä ja valmistanut jo yli tuhat jätkänkynttilää myyntiin – haaveena on ostaa traktori: "Yhdellä ei sitten enää pärjätäkään"

4:17
Katso videolta, kuinka 11-vuotiaalta Juholta syntyy jätkänkynttilä!

11-vuotias hyrynsalmelainen Juho Kemppainen on nuoreksi iäkseen tehnyt jo melkoisen työn. Kuukauden päivät yrittäjänä työskennellyt Juho on tehnyt tilauksesta yli tuhat jätkänkynttilää yhdessä perheensä avustuksella. 

Kaikki alkoi kovin pienestä, kuten yleensä on tapana. Paikallisella hyrynsalmelaisella matkailuyrittäjällä oli vaikeuksia löytää jätkänkynttilöitä, jotka saisi helposti syttymään. Apuun kutsuttiin Juho Kemppaisen isä, metsäyrittäjä Teuvo Kemppainen, jonka tehtäväksi jäi pohtia ratkaisua ongelmaan. 

Isä ja poika kokeilivat yhdessä erilaisia tapoja, kuinka kynttilät saisi nopeasti sytytettyä ilman turhaa säätämistä.

Lopulta syntyi tuote, joka yllätti suosiossaan myös tekijät itsensä. 

– Tavoitteena oli tehdä aluksi pienempi määrä, noin 100 kappaletta, toteaa Taru Kemppainen, Juhon isosisko. 

Kysyntää kuitenkin riitti ja yhteistyökumppaneitakin alkoi löytymään. Loppusilaus koko perheen työllistämiselle tapahtui, kun isosisko Taru vei yhden jätkänkynttilän näytille Puuilo-ketjun hallinnolle. Valtakunnallinen ketju nimittäin tilasi perheen tekemiä jätkänkynttilöitä liikkeisiinsä myytäväksi tuhannen kappaleen verran. 

Käsillä tekeminen kulkee suvussa

Tuhannen jätkänkynttilän valmistaminen ja markkinoiminen on työllistänyt Kemppaisia kuukauden ajan.

Kaava on seuraavanlainen: Teuvo-isä hankkii paikalliselta metsäyrittäjältä puutavaran ja pinoaa sen paikalleen. 11-vuotias Juho valmistaa jätkänkynttilät moottorisahalla, kun samanaikaisesti isosisko Taru hoitaa tuotteiden markkinoimisen. Kaiken kaikkiaan yhden jätkänkynttilän valmistamiseen kuluu aikaa noin puolisen tuntia, mutta vaiheet ovat moninaiset. 

Jotta tuhannen jätkänkynttilän valmistuminen on ollut mahdollista, on koko perheen pitänyt joustaa. Viidennellä luokalla opiskeleva Juho tekee töitä koulun jälkeen iltaisin, isosisko Taru taas hoitaa asioita päivätöidensä ohessa. 

Kaikki vaikuttavat kuitenkin tyytyväiseltä tilanteeseen, sillä käsillä tekeminen kulkee perheellä veressä. 

– Maalta kun ollaan kotoisin, niin täällä on vähän erilaisia nämä harrastusmahdollisuudet. Isämme on yrittäjä ja tekee metsätöitä, ja Juho sitten on pienestä pitäen sisäistänyt näitä asioita ja halunnut oppia. Kun ikää on tullut enemmän, on päästy myös käyttämään erilaisia välineitä, Taru selittää. 

Rahoilla hankitaan traktori

Tuhat jätkänkynttilää on Kemppaisen perheen kesken jo tehty, mutta työt eivät tähän tilaukseen lopu. 

Juhon nimellä myytäviä Jätkä-Juhoja on tarkoitus valmistaa vielä Puuilon tilauksen jälkeenkin. 

– Juhon tavoitteena on ollut saada alkupääomaa oman traktorin hankkimiseen sitten 15-vuotiaana, Taru toteaa. 

Haaveet traktorista kulkevat käsi kädessä nuoren pojan unelma-ammatin kanssa. Isänsä jalanjälkiä seuraava Juho haaveilee nimittäin yrittäjän urasta. 

– Metsä- ja traktorihommia, hän toteaa. 

– Yhdellä traktorilla ei sitten enää pärjätäkään, kun Juho pääsee siihen ikään, Taru lisää.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja