Oululaisessa autohallissa alkoi tapahtua ja nyt kolme veljestä pyörittää omaa käytettyjen premium-autojen liikettä – yrittäjä-Sami, 23: "Asiakas kysyi, onko tämä isän firma"

Näin Range Rover Sport saa painepesussa kyytiä – ja sitten myyntiin! 0:50
Katso video: Näin Range Rover Sport saa painepesussa kyytiä – ja sitten myyntiin!

Oululaisveljekset pistivät pystyyn oman autoliikkeen viime syksynä, eikä päätös ole kaduttanut.

Oulun Ruskossa sijaitsevalla autohalliosakkeella käy kuhina. Range Rover Sport -merkkinen auto ajetaan ulos hallista pesua varten. Pesuaine antaa tummalle autolle hetkeksi valkoisen pinnan, mutta pian painepesurin valtaisa vedenpaine vie liat mennessään.

Painepesuria pitää käsissään 23-vuotias Sami Savela, joka on yksi kolmesta autoliikkeen perustajasta. Hän ottaa seuraavaksi työn alle talliin parkkeeratun Mercedes-Benz R -auton. Siitä täytyy vaihtaa palanut polttimo.

Samaan aikaan kaksi muuta veljeä puhdistavat Range Roverin sisätilojen ruskeaa nahkasisustaa.  

– Kun autoja ehostetaan kolmestaan, siinä menee suunnilleen yksi päivä. Joskus pidempäänkin, jos autolle tarvitsee tehdä suurempia huoltoja tai muita töitä, Savela kertoo.

Bittiauto on kolmen oululaisveljeksen yhdessä viime syksynä perustama pääosin käytettyihin premium-automalleihin keskittyvä autoliike.

Veljesten liikeideana on hankkia hyväkuntoisia käytettyjä autoja, jotka puunataan ja siistitään ennen myyntiä. Bitti-sana viittaa internetiin, jossa autojen kaupankäynti tapahtuu – menopelit joko noudetaan Oulusta tai sitten kuljetetaan asiakkaalle, Savela esittelee.

Kipinä syntyi harrastuksesta

Kesäaikaan autoja on mukava rassata joko autohalliosakkeen sisällä tai sitten auringonpaisteessa. Oulussa puhaltava kylmä tuuli pitää huolen siitä, ettei pihalla touhuaminen käy kesälläkään liian kuumaksi.

Mutta veljekset eivät säätiloja säikähdä. Autoharrastuksen parissa aika on kulunut jo yli kymmenen vuoden ajan ennen liikkeen perustamista säässä kuin säässä, Savela kertoo.

– Me kaikki ollaan pienestä pitäen oltu täysin autoihmisiä. On tykätty autojen kanssa puuhastelusta ja ollaan tosissaan värkätty autojen kanssa yli kymmenen vuotta kotipihallamme, sillä harmiksemme meillä ei ole ollut autotallia ennen tätä yritystä.

Koulun tai töiden jälkeen veljesten vapaa-aika kului pitkälti autoharrastuksen parissa – eikä tilanne ole siitä miksikään yrittäjyyden myötä muuttunut.

– Aina kun perheeseen tuli uusi auto, sitä hieman ehostettiin ja vaihdettiin osia. Kerran talvella täytyi tehdä tarkkuutta vaativaa hommaa käsipelin, jolloin toinen korjasi autoa ja samalla toinen lämmitti käsiä hiustenkuivaajalla, Savela nauraa.

"Olisi enemmänkin kysyntää"

Pikkuhiljaa perheen omat autot alkoivat vaihtua veljesten omiin autoihin ja siitä kehittyi yritystoiminta. Viime syksynä yrityksen alkutaipaleella firman pihassa oli kolme autoa, mutta tällä hetkellä myytävänä on jo kymmenkunta menopeliä.

– Ensimmäinen vuosi on lähtenyt odotettua paremmin käyntiin. Me ollaan myyty noin 40 autoa. Enemmänkin menisi kaupaksi, mutta ei oikein oma aika tahdo meillä riittää, Savela kertoo.

Veljesten yhteistyö toimii

Asiakkaat ovat suhtautuneet nuoriin yrittäjiin positiivisesti, mutta nuori ikä saattaa esimerkiksi kotiinkuljetuksen yhteydessä yllättää.

– Kerran eräs asiakas kysyi, että ollaanko me isän firmassa töissä, mutta sanottiin vaan, että oma firma on, Savela nauraa.

– Nuori ikä ei ole ollut este yrittämiselle, koska kokemusta on pitkältä ajalta. Se näkyy tekemisessä, kun ollaan autoja rassailtu jo nuoresta iästä asti.

Myös veljesten välinen yhteistyö on sujunut mutkitta.

– Me ollaan yhdessä koko elämä kaikkea touhuttu, kyllä tämä yrityskin tässä ohella menee, Savela vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat