Mainos

Juhannuskokko pelastettu – sateet antavat kyytiä metsäpalovaroituksille melkein koko maassa

Perinteisiä juhannuskokkoja päästään polttamaan sateiden annettua viime päivinä kyytiä metsäpalovaroituksille suurimmassa osaa Suomea.

NÄIN TEET JUHANNUSKOKON TURVALLISESTI:

1. Varmista aina, ettei alueella ole ruohikko- tai metsäpalovaroitusta. Varoitusten voimassa ollessa avotulenteko on kielletty.

2. Valitse kokolle turvallinen paikka, jossa on palamaton tasainen alusta sekä riittävä etäisyys ihmisiin, rakennuksiin, palavaan maastoon ja puihin.

3. Ota myös huomioon tuulen voimakkuus ja suunta, sillä se siirtää tehokkaasti lämpöä ja kipinöitä pitkiäkin matkoja.

4. Älä tee kokosta liian isoa, vaan suhteuta se käytettävissä olevaan tilaan ja ympäristöön.

5. Varaudu palon leviämisen estämiseen kastelemalla kokon ympäristö huolellisesti ja varaa alkusammutusvälineet käytettäväksi.

6. Selvitä paikan tarkka osoite etukäteen siltä varalta, että tarvitset hätätilanteessa apua.

7. Sovi paikalla olevien kanssa, kuka vastaa kokosta ja sen ympäristön valvonnasta.

8. Älä käytä kokon sytyttämiseen kaasuuntuvia sytytysaineita, kuten bensiiniä.

9. Sytyttämisen jälkeen kokkoa ja sen ympäristöä tulee valvoa koko palamisen ajan ja jäähdyttää palojätteet lopuksi vedellä.

10. Hätätilanteessa avun saat soittamalla hätänumeroon 112.

Ohjeet on laatinut Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

On kuitenkin eri asia, kuinka helposti kokot saadaan syttymään, koska sateet jatkuvat lauantai-iltaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Juhannusaatton aamuna saderintama on saavuttanut Oulun korkeuden, ja sen yhteydessä puhaltavat tuulet ovat melko voimakkaita, sanoo päivystävä meteorologi Tomi Laurinen.

–  Perjantaille on annettu useita tuulivaroituksia maa- ja merialueille. Merellä myös aallokosta varoitetaan. Paikoin tuulet voivat olla myrskylukemissa, Laurinen kertoo.

"Siinä saa käyttää vähän mielikuvitusta"

Juhannusaattona sateen odotetaan olevan voimakkaimmillaan maan kaakkoisosissa. Sadevaroituksen mukaan Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa saattaa sataa tunnissa yli 20 millimetriä.

Myös Pohjanmaalle on annettu sadevaroitus, jonka mukaan sadetta voi tulla perjantain aikana 50 millimetriä.

–  Perjantaina sataa sen verran paljon, ja sadealue pysyy niin kauan paikoillaan, että siitä voi kertyä jo aika kovia sadelukemia, Laurinen toteaa.

Metsäpalovaroitukset ovat voimassa perjantaiaamuna enää Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Ne saatetaan perua aamupäivällä, joka mahdollistaisi kokkojen polttamisen.

–  Toisaalta jos kokot ovat olleet pystyssä jo sateiden aikana, ja vettä tulee 50 milliä vuorokaudessa, se kokon sytyttäminen saattaa olla hieman haastavaa. Siinä saa käyttää vähän mielikuvitusta, Laurinen nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.