Juha Sipilä uudessa kirjassaan: En ole aina ollut helppo esimies – "Olen purkanut väsymystäni teihin"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on julkaissut tänään kirjan kuluneesta pääministeritaipaleestaan. Sipilä avaa kirjassaan muun muassa hallituksen päätöksiä aina maahanmuutosta koulutusleikkauksiin ja kertoo olevansa käytettävissä, jos "jatkolennolla tarvitaan kokenutta kipparia".

Kuluneen neljän vuoden aikana Sipilä on luotsannut omien sanojensa mukaisesti "Suomi-lentokonetta" kohti uusia tuulia. Matka ei ole hänen mukaansa ollut helppo.

 – Suomi-lentokone oli neljä vuotta sitten pahassa syöksykierteessä. Kierre saatiin oikaistua ja kone nostettua matkalentokorkeuteen.

Sipilän tänään julkaistussa pienessä kirjassa käydään läpi neljän vuoden aikana tehtyjä päätöksiä ja pääministerin omia tuntemuksia matkan varrelta.

Mukaan mahtuu pohdintaa niin sote-uudistuksesta, turvapaikanhakijoille luvatusta Kempeleen talosta kuin hallituksen tekemistä leikkauksistakin. Pääministeri vakuuttaa myös olevansa täydessä iskussa johtamaan Suomea huhtikuun eduskuntavaalien jälkeenkin.

"En ole aina ollut helppo esimies"

Jo alkusanoissa Sipilä myöntää olleensa hallituskauden aikana väsynyt.

– Myönnän, että en ole aina ollut helppo esimies. Paine asioiden eteenpäin viemisessä ja oikeiden faktojen kaivamisessa on ollut jatkuvaa. Myös oma jaksamiseni on välillä ollut tiukalla ja olen purkanut väsymystäni teihin, pääministeri kirjoittaa esikunnalleen.

Esikunnan lisäksi myös hallitus on ollut Sipilän mielestä tiukoilla. Esimerkiksi maahanmuuttokysymyksessä hallitusta on pääministerin mukaan ryöpytetty välillä liikaakin.

– Ollaan oltu joko "liian liberaaleja" tai sitten "ihmisvihamielisiä". Välillä on vaikuttanut, että mikään ei ole ollut hyvä tai tarpeeksi, hän kirjoittaa.

Kempeleen kotiin ei koskaan tullutkaan turvapaikanhakijoita

Vuonna 2015 Sipilän hallituksen vasta aloittaessa taivaltaan pakolaiskriisi toi Suomeen tuhansia turvapaikanhakijoita. Pääministeri lupasi tällöin luovuttaa oman Kempeleen talonsa turvapaikanhakijoille, erityisesti yhdelle lapsiperheelle.

– Kotiimme oli siis tulossa lapsiperhe, joka oli joutunut kotimaassaan vainotuksi kahdesta syystä: ensinnäkin siksi, että he olivat kristittyjä muslimimaassa ja toiseksi, että he olivat auttaneet länsimaalaisia kehitysaputyössä, hän kuvailee kirjassaan.

Suunnitelma ei kuitenkaan koskaan toteutunut ja Sipilä kertoo syyn olleen perheen turvallisuustilanteessa.

– Viranomaiset arvioivat pakoon päässyttä lapsiperhettä kohtaan Suomessa tunnettavan vihan niin suureksi, että heidän henkensä olisi talossamme uhattuna.

Pääministeri kertoo perheen lopulta kotiutuneen muualle, mutta ei avaa lukijalle perheen nykytilannetta sen enempää.

– Kerron tästä ehkä joskus lisää, kun vihapuheiden synnyttämä turvallisuusuhka perheen osalta on poistunut.

Leikkauksia ei tehty leikkaamisen ilosta

Sipilän hallitusta on kritisoitu myös erityisesti rankoista leikkauksista, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi maan köyhimpiin. Sipilä kokee kritiikin oikeutetuksi, mutta huomauttaa, että leikkaukset olivat oikea ratkaisu.

– Ymmärrän täysin ihmisten kritiikin, ja kritiikki on varmasti oikeutettua. Sen kuitenkin sanon, että yhtään leikkausta ei ole tehty leikkaamisen ilosta tai ideologisista syistä.

–  Välillä "köyhän asia" on myös niiden ei-mukavien päätösten tekemistä, hän kirjoittaa.

Kokenut kippari jatkokaudelle?

Lentolupakirjan suorittanut pääministeri päättää kirjansa vakuuttamalla olevansa valmis jatkokaudelle, jos kansa näin päättäisi.

– Kirjoittaessani tätä kirjasta voimat ovat palautuneet ja into jatkaa on kova.

– Tässä kirjasessa olen esittänyt lentosuunnitelman jatkolennolle. Jos siihen tarvitaan kokenutta kipparia, olen käytettävissä, hän lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat